Kortkolom binnenland

Kamer wil omstreden imam weren

Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de komst van de Marokkaanse imam Mohammed al-Maghraoui naar Nederland. Er is kritiek op de geestelijke omdat hij huwelijken met zeer jonge kinderen zou goedkeuren. De partijen CDA, PvdA, VVD, PVV en SGP willen dat al-Maghraoui geen visum krijgt om 24 december een lezing te houden in een Haagse moskee. Imam al-Maghraoui is omstreden omdat hij in 2008 een fatwa uitsprak waarin hij gesteld zou hebben dat negenjarige meisjes volwassen genoeg zouden zijn om te trouwen. (NRC)

Jeugdzorg kent eigen kosten niet

Den Haag. Jeugdzorginstellingen weten nauwelijks wat voor kosten ze maken. Zij hebben hun zaken niet goed op orde. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer vandaag in het rapport Kosten van jeugdbescherming en jeugdreclassering. Het onderzoek is gedaan in opdracht van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). De Algemene Rekenkamer constateert ook dat bureaus jeugdzorg te weinig budget krijgen van provincies en daardoor minder personeel inzetten dan verantwoord wordt geacht. Vrijwel alle bureaus bezuinigen op personeel om hun begroting rond te krijgen. (NRC)

Strengere regels voor gebruik isoleercel

Amersfoort. De regels voor het gebruik van isoleercellen in psychiatrische instellingen, zogenoemde separaties, worden aangescherpt. Meer deskundigen moeten bekijken of het terecht is dat een patiënt in de isoleercel zit en de patiënten moeten 24 uur per dag iemand kunnen aanspreken, aldus brancheorganisatie GGZ Nederland vandaag. Als een patiënt langer dan een week in de isoleercel zit, moet een tweede psychiater of verpleegkundige de opsluiting bekijken. Na een maand isoleercel moet een psychiater of verpleegkundige van buiten de instelling een oordeel geven. (Novum)

Kamer eist opheldering over spionage Wilders

Den Haag. De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering over de wens die Maxime Verhagen (CDA) enkele jaren geleden uitte als minister van Buitenlandse Zaken om PVV-leider Geert Wilders te laten bespioneren. Uit een reconstructie van omroep HUMAN bleek dat Verhagen, nu minister van Economische Zaken, de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over Wilders’ plannen voor diens anti-islamfilm Fitna. De AIVD, die onder Binnenlandse Zaken valt, ging niet in op de wens van Verhagen. (Novum)

Instemming met komst nationale politie

Den Haag. De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met de wet die de invoering van de nationale politie regelt. Behalve de coalitiepartijen VVD, CDA en PVV stemden alle oppositiepartijen voor het plan van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). De wet houdt in dat de huidige 26 politiekorpsen verdwijnen. Zij gaan op in een nationale politie met tien regionale eenheden. (Novum)

Schadeclaim van ex-baas ’t Hofnarretje

Amsterdam. Albert Drent, oud-directeur van het kinderdagverblijf ’t Hofnarretje heeft een claim ingediend bij de gemeente Amsterdam. Hij vindt dat hij schade heeft geleden door de aanpak van de zedenzaak. Na de arrestatie van hoofdverdachte Robert M., die werkzaam was bij het ’t Hofnarretje, greep de gemeente in bij het verblijf. Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan noemt de claim „de wereld op z’n kop”. (Novum)