Journaal onder vuur na reportage kopten

NOS-verslaggever Lex Runderkamp ligt onder vuur wegens een tv-reportage op 26 november over de aanslag op een koptische kerk in het Egyptische dorp El Marinab. Runderkamp zei, op basis van één getuigenis, dat niet moslims, maar de kopten wellicht zelf de brand aanstaken. De brand leidde in Egypte tot dodelijke rellen tussen moslims en kopten.

Runderkamp zei verder dat de kopten nooit een kerk hadden gehad, dat het ging om een ‘gastenhuis’ in aanbouw: „We gaan er eigenlijk allemaal blindelings vanuit dat de moslims het gedaan hebben, maar er zijn echt sterke aanwijzingen dat iedereen – ook de internationale gemeenschap – reageert op verkeerde feiten.”

Nadat historicus Jan Dirk Snel op zijn blog stelde dat de reportage aanvechtbaar was, zich onder meer baserend op een verslag van Kees Hulsman van het online tijdschrift Arab West Report, opende het Nederlands Dagblad gisteren met de kwestie. Volgens de christelijke krant laat Runderkamp zich gebruiken door extremistische moslims.

Runderkamp plaatste vanmiddag een verweer op de NOS-site. Zes rechters stelden volgens hem dat niet te bewijzen is dat moslims de brand hebben aangestoken, onder meer omdat er nauwelijks brandsporen waren op de bouwplaats. De brand was vooral in een huis ernaast: „Het gaat er mij niet om dat de kopten de schuld krijgen, maar de twijfel die ook de zes rechters hebben over de oorsprong van de brand, hebben nooit de internationale media gehaald.”