Mexico: internationaal complot wilde Al-Saadi Gaddafi smokkelen

Al-Saadi Gaddafi in 2005 tijdens een persconferentie in Australië. Foto AP / Dan Peled

De Mexicaanse inlichtingendienst heeft een international smokkelcomplot ontrafeld rondom Al-Saadi Gaddafi. De zoon van wijlen Moammar Gaddafi en zijn gezin zouden onder een fictieve naam en met valse papieren naar Mexico hebben willen vluchten.

Volgens AP verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Alejandro Poire vandaag dat twee Mexicanen, een Canadees en een Deen tot de verdachten behoren. Het complot werd in september ontrafeld, Saadi ontvluchtte Libië destijds nadat zijn vader in het nauw werd gedreven.

Hij verblijft nu in Niger, maar zou in diverse delen van Mexico accommodaties hebben gekocht. De verdachten zouden hiertoe al eens naar het Noord-Amerikaanse land zijn gevlogen en tevens bankrekeningen hebben geopend. De advocaat van Saadi laat tegenover Reuters weten dat hij zijn door de VN opgelegde reisverbod respecteert.

“De forse financiele middelen die deze criminele organisatie tot zijn beschikking heeft, of had, stond hen toe privévluchten te kopen. De leider van het complot is de Canadese Cynthia Vanier, die op 10 november samen met de drie andere verdachten is opgepakt. Ze staan onder huisarrest op verdenking van het falsificeren van documenten. Varnier stond rechtstreeks in contact met de familie Gaddafi en was vermoedelijk verantwoordelijk voor de financiën.” - Alejandro Poire.

Tegen Saadi is in tegenstelling tot zijn broer Saif geen arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof. Wel heeft Interpol een verzoek tot arrestatie uitstaan aan lidstaten met het oog op uitlevering.