ING boekt 1 miljard af in de VS

ING wil de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten naar de beurs brengen. De kosten van het opschonen van het bedrijf lopen verder op.

Oeps. Mensen van vlees en bloed gedragen zich anders dan variabelen in een rekenmodel. Gevolg? Een afboeking van grofweg een miljard euro.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen van ING vond het gisteren „bijzonder irritant” om zulk slecht nieuws naar buiten te moeten brengen. Als onderdeel van een standaardonderzoek hield ING de portefeuille Amerikaanse lijfrenteverzekeringen tegen het licht. Hoeveel polishouders overlijden er gemiddeld? Is dat meer of minder dan in onze aannames? Hoeveel polishouders verkopen hun contracten? Is dat meer of minder dan verwacht volgens onze modellen?

En wat bleek. Door de onrust op de beurzen en de lage rentestanden hielden Amerikaanse klanten van ING hun lijfrentecontracten langer vast dan gedacht. Als gevolg boekt ING 900 miljoen tot 1,1 miljard euro af op de winst van de bank-verzekeraar in het vierde kwartaal van dit jaar.

De variabele Amerikaanse lijfrentes zijn producten waar ING het liefst af wil. De polissen zijn ondergebracht in een aparte entiteit, US Closed Block. De producten zijn tussen 2003 en 2009 verkocht en kunnen volgens Hommen jaren op de boeken staan. Hommen: „Ik heb in 2009 besloten te stoppen met deze business.”

Het is volgens de topman de bedoeling de lijfrenteproducten op den duur uit de boeken te verwijderen.In het jaarverslag over 2010 schrijft ING dat de lijfrentepolissen apart zijn gezet „om transparantie te vergroten en risico’s af te dekken” in voorbereiding op de beursgang van het verzekeringsbedrijf van ING. In de aparte divisie heeft ING in totaal 500.000 Amerikaanse polishouders ondergebracht, goed voor een beheerd vermogen van 46 miljard dollar. Bij het splitsen schreef ING al 975 miljoen euro af op de divisie.

US Closed Block was volgens het jaarverslag vorig jaar een zwaar verlieslatende post voor het grootste financiële concern van Nederland. Met een operationeel verlies van 1,6 miljard euro was het voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het negatieve resultaat voor de verzekeringstak van ING.

De baten van de lijfrentepolissen in quarantaine bedroegen vorig jaar 250 miljoen euro, terwijl daar lasten tegenover stonden van 2 miljard euro.

In een toelichting voor beleggers en analisten zei Hommen vanochtend dat het altijd moeilijk is om gedrag van de polishouders te modelleren, zeker in turbulente tijden. Dat ING de aannames moest baseren op gegevens over relatief korte periode kwam de kwaliteit van de prognoses ook niet ten goede.

ING moet zich op last van de Europese Commissie splitsen in een bank en een verzekeraar. Dat was de voorwaarde waarop eurocommissaris Neelie Kroes goedkeuring verleende aan de staatssteun aan het bedrijf. Vandaag verscheen Kroes voor de parlementaire enquêtecommissie De Wit. Het verzekeringsbedrijf wil ING opknippen in een Europees en Aziatisch deel enerzijds en een Amerikaanse deel anderzijds. De twee verzekeringsbedrijven moeten dan apart naar de beurs.