India: info weren van internet

Anders dan China heeft India tot dusverre nauwelijks beperkingen opgelegd aan internetgebruik.

De Indiase regering heeft vertegenwoordigers van Facebook, Google, Yahoo en Microsoft gemaand om aanstootgevend materiaal voortaan te weren. Het kwam de regering onmiddellijk op beschuldigingen te staan dat ze censuur wil uitoefenen op deze media.

Minister van Telecom en Informatie Kapil Sibal had maandag een gesprek met bestuurders van de sociale media, waarbij hij hen verzocht zulke informatie van het web weg te houden. De bedrijven weigerden de regering echter toezeggingen te doen. Wel liet Facebook gisteren weten dat het materiaal zou verwijderen dat hatelijk, bedreigend of opwekkend tot geweld is. Ook afbeeldingen van naaktheid gaan bij Facebook in de ban.

Het was niet de eerste bijeenkomst tussen Sibal en topmensen van de sociale media, zo berichtte The New York Times. Zes weken geleden had hij hen al bij zich geroepen en een pagina getoond van Facebook, waarin Sonia Gandhi, de leider van de regerende Congrespartij, volgens hem op boosaardige wijze werd voorgesteld.

De minister ontkende uit te zijn op censuur, maar hij bevestigde dat zijn ministerie werkt aan richtlijnen voor actie tegen bedrijven die de verzoeken van de regering op dit terrein naast zich neerleggen. „Deze zaak is van groot belang voor ons. We moeten rekening houden met de gevoeligheden van onze mensen”, zei hij.

Het streven van Sibal leidde tot woedende en ironische reacties, zoals deze van Sorabh Pant: „Ik hou van Sonia Gandhi. Ze is geweldig. Ze is God. En heeft het nooit bij het verkeerde eind. (Deze boodschap is goedgekeurd door Kapil Sibals Cyber cel).” (Reuters, AP)