Hardrock als euro-graadmeter

Je kunt het proberen af te lezen aan de rente op Italiaanse staatsobligaties, of aan de waarschuwingen van de machtige kredietbeoordelaars, of zelfs aan het consumentenvertrouwen in Duitsland. Maar als je wilt weten hoe de eurozone ervoor staat, kun je ook kijken naar de agenda van de Amerikaanse hardrockband Metallica.

De band heeft zijn Europese tour namelijk met een jaar vervroegd, omdat manager Cliff Burnstein denkt dat er nu nog geld valt te verdienen in Europa maar straks misschien niet meer.

In de zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) zegt hij te verwachten dat de dollar de komende tijd sterker zal worden en de euro zwakker. Op een gegeven moment zullen de Europese fans van Metallica geen geld meer hebben om naar de concerten te gaan. Daarom wordt de Europese tour die aanvankelijk gepland was voor 2013 met een jaar vervroegd.

„Je moet jezelf afvragen waar je wanneer het beste kunt spelen”, zegt Burnstein, in de krant. „Ik ben weliswaar geen econoom, maar ik heb wel gestudeerd. En ik denk dat de dollar de komende jaren sterker zal zijn en de euro zwakker. Als dat zo is, moeten we daar gebruik van maken door daar nu op te treden, en niet later.”

Metallica treedt aanstaande zomer op tijdens de Duitse festivals Rock im Park en Rock am Ring. Of de band dan betaald moet worden in dollars of euro’s, gaat Burnstein pas over een paar maanden beslissen. Misschien is een combinatie van de twee het beste, denkt de zakenman. Naast Metallica stuurt hij ook de Red Hot Chili Peppers, een andere band uit zijn stal, vervroegd naar Europa voor optredens zolang er nog wat te verdienen valt.