Handbalsters naar tweede ronde WK

De Nederlandse handbalsters hebben zich gisteravond door een 32-20 zege op Kazachstan geplaatst voor de achtste finales op het wereldkampioenschap in Brazilië. Door de overwinning is de nationale vrouwenploeg van bondscoach Henk Groener na drie groepsduels al zeker van een plaats bij de eerste vier in de poule die recht geeft op plaatsing.

Vanavond volgt de groepswedstrijd tegen regerend wereldkampioen Rusland, vrijdag speelt Nederland nog tegen Zuid-Korea. Eerder dit WK werd met gewonnen van 53-15 van Australië.

Met de ervaren internationals Pearl van der Wissel en Maura Visser weer terug in het basisteam begon Nederland sterk aan de groepswedstrijd tegen de Aziatische kampioen Kazachstan. Bij rust was de voorsprong al 18-8. Doelvrouw Marieke van der Wal stopte voor de pauze twee strafworpen.

In de tweede helft nam Nederland gas terug. Maar Lois Abbingh en Estavana Polman bleven op schot en scoorden in totaal respectievelijk zeven en vier keer. Groener gaf veel wisselspeelsters speeltijd. Mede hierdoor kwam Kazachstan in de slotfase nog terug van 30-15 naar 32-20.

Nederland heeft nu van de makkelijkste WK-tegenstanders gewonnen en treft in de groepsfase nog twee zwaardere opponenten: Zuid-Korea en Rusland.

De Nederlandse Pearl van der Wissel tegenover persbureau ANP over komende tegenstander Rusland: „Een ploeg van een ander kaliber. Die meiden zijn fysiek veel groter en sterker maar ook trager. We kunnen het de Russinnen nog heel moeilijk maken.”