Groot-Brittannië wil onder voorwaarden instemmen met nieuw EU-verdrag

Caption: British Prime Minister David Cameron speaks at a pharmaceutical and biotechnology conference in London on December 5, 2011 outlining the government's strategy for the life-science industry. Cameron unveiled plans which could allow patient records held by Britain's nationalised health service to be shared with private firms in a bid to boost its ailing economy. AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI
Caption: British Prime Minister David Cameron speaks at a pharmaceutical and biotechnology conference in London on December 5, 2011 outlining the government's strategy for the life-science industry. Cameron unveiled plans which could allow patient records held by Britain's nationalised health service to be shared with private firms in a bid to boost its ailing economy. AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI De Britse premier David Cameron op archiefbeeld, 5 december 2011. Foto AFP / Dominic Lipinski

Groot-Brittannië zou bereid zijn een nieuw Europees verdrag, voorgesteld door Duitsland en Frankrijk om de eurozone overeind te houden, te ondertekenen zolang dit de Britse belangen niet schaadt.

Dat laat de Britse premier David Cameron vandaag weten in een ingezonden brief aan The Times. Volgens Cameron hebben de eurolanden zijn steun als zij de “Europese instituten” willen inschakelen om de euro te redden.

Merkozy: nieuw EU-verdrag nodig

Maandag lieten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy weten dat zij pleiten voor een ingrijpende aanpassing in het bestaande Verdrag van LIssabon of de opstelling van een nieuw document dat door alle 27 landen geratificeerd moet worden. In het verdrag zou onder andere moeten worden vastgelegd dat landen sancties worden opgelegd wanneer zij hun begrotingstekort tot boven de drie procent laten oplopen en dat de veelbesproken creatie van gezamenlijke Europese obligaties (eurobonds) geen optie is.

Cameron is van mening dat de oplossing van de schuldencrisis in de eurozone op dit moment “het belangrijkste Britse belang is”, aangezien deze ook de Britse economie beïnvloedt. Daarom moeten de eurolanden volgens de premier “meer samen” doen en als dat “betekent dat zij daarvoor het EU-verdrag willen gebruiken, zullen daarvoor Britse beschermingsmechanismen in gereedheid gesteld worden”.

Van Rompuy wil beperkte aanpassingen EU-verdrag

Cameron benadrukt in de brief dat als de eurolanden een nieuw verdrag opstellen Groot-Brittannië als niet-euroland daarbij geen rol zal spelen, maar dat het land het document niet ondertekent als het de Britse belangen niet behartigt. Toch noemt de premier een verandering van het Verdrag van Lissabon een “geloofwaardige manier om vooruitgang in Europa” te stimuleren.

Gisteren liet EU-president Herman van Rompuy weten voorstander te zijn van beperkte aanpassingen van het EU-verdrag om “sneller en effectiever” de schuldencrisis te bezweren. Het opstellen van een nieuw verdrag zou tijdrovend zijn, bovendien lijkt Van Rompuy hiermee gekant te zijn tegen een schijnbare opsplitsing van de EU in eurolanden en niet-eurolanden.