Gorbatsjov en oppositie willen nieuwe verkiezingen Rusland na vermeende fraude

Caption: Supporters of the United Russia Party dance to celebrate their party's victory in the parliamentary elections during a rally in downtown Moscow, Russia, Wednesday, Dec. 7, 2011. The pro-Kremlin United Russia party won less than 50 percent of votes, a steep fall from its earlier majority, according to preliminary results. Opposition parties and international observers said the poll was marred by widespread reports and allegations of vote-rigging. (AP Photo/Misha Japaridze)
Caption: Supporters of the United Russia Party dance to celebrate their party's victory in the parliamentary elections during a rally in downtown Moscow, Russia, Wednesday, Dec. 7, 2011. The pro-Kremlin United Russia party won less than 50 percent of votes, a steep fall from its earlier majority, according to preliminary results. Opposition parties and international observers said the poll was marred by widespread reports and allegations of vote-rigging. (AP Photo/Misha Japaridze) Aanhangers van Verenigd Rusland demonstreren voor premier Vladimir Poetin in Moskou. Foto AP / Misha Japaridze

Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov roept op tot het ongeldig verklaren van de Russische parlementsverkiezingen van afgelopen zondag en het uitschrijven van een nieuwe stemronde.

Dat meldt persbureau Interfax. Volgens onze correspondent in Moskou, Michel Krielaars, moeten de uitspraken van Gorbatsjov vooral gezien worden als een signaal naar het buitenland, want binnen de landsgrenzen is hij erg impopulair. Krielaars:

“In Rusland wordt Gorbatsjov niet erg serieus genomen. Hij wordt door veel Russen gezien als degene die de Sovjet-Unie heeft verkwanseld. Zijn boodschap is voor het buitenland een belangrijk signaal om stappen te ondernemen. Het Westen heeft tot nu toe vrij mat gereageerd op de gang van zaken afgelopen zondag omdat het niet beschuldigd wil worden van het uitlokken van een revolutie, daarmee kunnen veel dingen verpest worden in de relatie met Rusland.”

Grootschalige fraude gemeld bij verkiezingen

Zondag haalde de partij van Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, net geen vijftig procent bij de parlementsverkiezingen, waarbij volgens de oppositie op grote schaal is gefraudeerd. Internationale waarnemers, waaronder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, oordeelden dat de verkiezingen ontsierd werden door overtredingen. Ook Krielaars kreeg zondag verhalen te horen over grootschalige fraude. Krielaars:

“[Bovendien] is er gigantisch gefraudeerd: ik hoor verhalen van stembureaus in Moskou waar mensen van Verenigd Rusland naar binnen liepen en hele stapels stembiljetten door de gleuf propten, zonder dat daar iets van werd gezegd. Je kunt een groot gedeelte van die 48,5 procent aan fraude toewijzen en dan concluderen dat Verenigd Rusland een historisch dieptepunt heeft bereikt.”

‘Oppositie was grote winnaar verkiezingen’

Krielaars woonde vandaag ook een bijeenkomst bij van oppositiepartijen Rechtvaardig Rusland en de Liberaal Democratische Partij die lieten zien dat als alleen de normale stemmen geteld zouden zijn, zij de grote winnaars waren van de verkiezingen. Veel van hun stemmen zouden gegaan zijn naar de partij van Poetin en de communistische partij. De twee partijen eisen daarom, net als Gorbatsjov, dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Vanwege de vermeende verkiezingsfraude vonden er grootschalige protesten plaats tegen Poetin, waarbij honderden aanhangers van de oppositie werden gearresteerd. Vandaag patrouilleren er volgens persbureau AP duizenden veiligheidstroepen in Moskou om demonstranten ervan te weerhouden weer de straat op te gaan. Volgens Krielaars zou ook de eerste pantserwagen in Moskou al gesignaleerd zijn. Er zouden vijftigduizend politieagenten extra opgetrommeld zijn vandaag om demonstraties te voorkomen. Krielaars:

“Als de vijftigduizend politieagenten en militairen die gisteren in de stad extra werden ingezet nog steeds in de stad zijn, lopen er mogelijk tot wel honderdduizend veiligheidstroepen in Moskou. Voor vandaag is er weer een massale betoging georganiseerd door de oppositie, maar het zwaartepunt ligt bij een protestmars aanstaande zaterdag. Daarvoor melden zich op dit moment wel honderd mensen per uur aan op de daarbijbehorende Facebook-pagina. De oppositie is bang om het momentum te verliezen.”