Geparfumeerde drol uit New York

New Years Eve. Regie: Garry Marshall. Met: Robert de Niro, Hilary Swank, Sarah Jessica Parker, Ashton Kutcher. In: 107 bioscopen *

New Year’s Eve is geen misdaad tegen de menselijkheid: we ondergaan hem immers vrijwillig. Het is geen ‘cruel and unusual punishment’, want al is de straf wreed, ongewoon is hij niet. We lieten dit soort ‘entertainment’ al zo vaak over ons heen spoelen dat we bijna geloven dat het fijn is je twee uur lang te laten marineren in limonadesiroop, zandstralen met poedersuiker en frituren in glijmiddel.

Na het onuitstaanbare Valentine’s Day richt veteraan Garry Marshall ditmaal de camera op New Yorkers rond Time Square tijdens Oud en Nieuw. Anderhalf dozijn filmsterren duwt de tong daar in een bekende mondholte: een puber met overbezorgde moeder, meisje en prins, stervende brompot, jongeman die niet in liefde gelooft, eenzame kantoormuis. Er is ook nog een kraamkamer vol baby’s, voor alle zekerheid.

De mozaïekfilm is dood, dat maakt deze geparfumeerde drol duidelijk. Een braakbal van glycerine, karamel en gesmolten plastic, zo onecht dat zelfs de bloopers product placement zijn, zo cynisch en ongeïnspireerd dat Robert de Niro en Hilary Swank voor straf al hun Oscars moeten inleveren.

Coen van Zwol