Frozen Planet

Keihard besluit op de klimaattop in Durban: volgend jaar komt er weer een top. Het nieuwe gastland? Qatar. De oliestaat. Helemaal top.

Beter nieuws voor de ijsbeer komt van de EO. Die zendt nu de natuurserie Frozen Planet uit, over de poolgebieden. Aflevering één trok 1.899.000 kijkers, een dagrecord, meer dan het achtuurjournaal – kennelijk zien we liever koningspinguïns bij zonsopgang dan het rauwe wereldnieuws.

Dat dacht ik althans, tot ik het journaal van die dag terugkeek. Dat ging ook over dieren. Eerst een lang item over vogels op Schiphol. Toen de mensenwereld – Iran, Rutte & Obama, Breivik, nazimoorden – en tot slot een repo over een orka die onder ME-begeleiding naar Schiphol moest.

Intussen toonde de EO hoe de niet zo lieve neefjes van Morgan zeehonden aan het oppeuzelen waren. Onverdoofd. En die serie begint nog maar net.

Echt wreed wordt het pas in de zevende en laatste aflevering, schijnt. Die finale is zo erg dat tien zenders, waaronder Discovery, hem censureren. Wat er te zien is? Copulerende zeeolifanten? Dat de wereld tóch in zeven dagen is geschapen?

Nee. Je ziet David Attenborough die zich zorgen maakt over het klimaat.

Ja, dat is schokkend. Want dit is niet Al Gore. Niet Greenpeace. Dit is de BBC. En die is neutraal. Überneutraal. Klimaatneutraal. Let op, hè, dit is de zender die het woordje ‘before Christ’ wilde schrappen wegens mogelijk aanstootgevend. Als de BBC zegt dat de Apocalyps komt, dan komt ie ook. Kijken dus: vanavond op BBC 1.

Ook de EO zendt aflevering zeven gewoon uit. Geen geknip, zoals vroeger. Ook bij de evangelischen is de wereld niet meer in zeven dagen geschapen. Hij gaat nu in zeven episodes naar de klote.

Die 1.899.000 kijkers zijn dus niet dom. Als het journaal een natuurserie wordt, kijk je voor het wereldnieuws natuurseries.

Daar zie je Sir David Attenborough, 85 jaar oud, de Walter Cronkite van moeder aarde, die bedaard en kalm als altijd meedeelt dat de wereld, mind you, misschien vergaat.

Arjen van Veelen

Vandaag verschijnt de eerste column van Arjen van Veelen, classicus, essayist en redacteur van nrc.next. Hij won in 2009 de Jan Hanlo Essayprijs Klein. In 2010 verscheen zijn essaybundel ‘Over rusteloosheid’ (Augustus).