Frankrijk belooft ‘krachtig’ euroakkoord - markten wachten gespannen af

Sarkozy en Merkel zullen de onderhandelingstafel vrijdag niet eerder verlaten dan dat er een ‘krachtig’ akkoord over de redding van de euro ligt. Dat zei de Franse minister van Financiën vanmiddag. Duitsland gaf minder positieve signalen, wat tot verliezen op de financiële markten leidde.

Sarkozy sprak vanmiddag met de Amerikaanse minister van Financiën Geithenr (links). Foto AP / Francois Mori

Sarkozy en Merkel zullen de onderhandelingstafel vrijdag niet eerder verlaten dan dat er een ‘krachtig’ akkoord over de redding van de euro ligt. Dat zei de Franse minister van Financiën vanmiddag. Duitsland gaf minder positieve signalen, wat tot verliezen op de financiële markten leidde.

De Franse minister van Financiën Francois Baroin sprak vanmiddag met zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner. Die liet na afloop van het beraad weten “veel vertrouwen” te hebben in de samenwerking tussen Frankrijk en Duitsland. Voor de VS is een snelle oplossing van de eurocrisis cruciaal, omdat de problemen in de eurozone het herstel van de Amerikaanse economie in gevaar brengen.

Voor het succesvol oplossen van de eurocrisis is op een aantal cruciale terreinen overeenstemming nodig tussen Sarkozy en Merkel. Hoewel Frankrijk vanmiddag positieve geluiden over de uitkomsten van de EU-top van vrijdag liet horen, kwamen er minder positieve geluiden uit Duitsland. Een Duitse regeringsfunctionaris zei vanmiddag volgens persbureau Reuters dat hij “meer pessimistisch” dan een week geleden is over het bereiken van een alomvattende deal op vrijdag.

In reactie op het pessimistische geluid uit Duitsland daalden de Europese en Amerikaanse beurzen. De AEX sloot een fractie lager op ruim 304 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt sloten de beurzen 0,1 tot 0,6 procent lager. De Amerikaanse beurzen stonden een paar uur na opening ook op licht verlies. De rente die Italië en Spanje moeten betalen voor staatsleningen steeg vandaag, na een forse daling in de afgelopen week, weer licht.