Espresso met Matthijs van Nieuwkerk

Op de website van De Wereld Draait Door stond gisteren deze mededeling: ‘Tijdens de uitzending van maandag 5 december werd Matthijs van Nieuwkerk onwel. Hij heeft iets verkeerds gegeten.’ Ik spreek de presentator bij een espresso in Amsterdam en vraag hem wat half Nederland wil weten. Wat had hij gegeten? ‘Een chocoladeletter,’ zegt Van Nieuwkerk.

Matthijs van Nieuwkerk tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door van maandag 5 december.

Vanboven

Op de website van De Wereld Draait Door stond gisteren deze mededeling: ‘Tijdens de uitzending van maandag 5 december werd Matthijs van Nieuwkerk onwel. Hij heeft iets verkeerds gegeten.’ Ik spreek de presentator bij een espresso in Amsterdam en vraag hem wat half Nederland wil weten. Wat had hij gegeten? ‘Een chocoladeletter,’ zegt Van Nieuwkerk. Ik vraag hem wat heel Nederland wil weten. Kwam het er vanboven of vanonder uit? De presentator van DWDD neemt een slokje espresso en zegt: ‘Heerlijk.’ Dan valt het stil. ‘Wat was de vraag ook alweer?’ zegt Van Nieuwkerk. Kotsen of kakken, that’s the question. ‘Het was vloeibaar en het was bruin,’ antwoordt de presentator. ‘Maar het kwam er keurig vanboven uit.’

Op nrc.nl stond deze kop: ‘Van Nieuwkerk onwel tijdens DWDD. Waarom mogen we dat niet terugzien?’ De presentator neemt nog een slokje espresso. ‘De uitzending staat inmiddels online,’ zegt hij. ‘Maar er moest eerst wat geknipt worden. Dat zijn gewoon contractuele afspreken. Ik ben geen Paul de Leeuw.’ Hoe bedoelt hij dat? ‘Voor kots, snot, kak en voorvocht moet je bij Paul zijn.’ Is hij het met Sonja Barend eens dat De Leeuw voor een jaar van de buis moet? Van Nieuwkerk schudt zijn hoofd. ‘Maar het zou wel een trending topic worden als hij een jaar lang op het toilet zou blijven.’