Een op Mars geboren Rus keert terug

In een sciencefictionserie die alleen op internet is te bekijken, keert een op Mars geboren Rus terug naar Aarde. Hij heeft kanker.

Een satelliet valt terug op Aarde, trekt een spoor van radioactiviteit over de staat Montana en stort neer in Canada. Kan gebeuren. Maar tussen de brokstukken wordt een nog levende jonge man gevonden in een oud Sovjet-ruimtepak. Agent Tom Taylor van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) krijgt toestemming in Canada onderzoek te doen naar mogelijk terrorisme.

Zo begint de sciencefictionserie Pioneer One, die niet op de tv te zien is maar verspreid wordt via internet. De vijf afleveringen van 30 tot 40 minuten per stuk die tot nu toe zijn verschenen, bevatten goede zowel als slechte wetenschap.

De jongeman in het ruimtepak is niet aanspreekbaar, maar hij is duidelijk te jong om de Sovjet-Unie te hebben meegemaakt. Hij blijkt kanker te hebben en een onontwikkeld immuunsysteem. De reconstructie van het traject van zijn capsule laat zien dat hij niet uit een baan om de Aarde komt. Taylor haalt een Amerikaanse ruimtegeleerde naar Canada, Zachary Walzer, die al jaren pleit voor de goedkope ‘enkele reis’ variant van een Marsexpeditie.

De conclusie die zich opdringt is: Russen moeten zich lang geleden hebben gevestigd op Mars en deze jongen is daar een nazaat van. Vandaar zijn falende immuunsysteem. De straling tijdens de lange ruimtereis terug naar de Aarde verklaart zijn kanker. Goed bedacht, totdat blijkt dat de jeugdige kosmonaut ook uiterst broze botten heeft. Past ook bij een lange ruimtereis, maar waarom is dan bij het neerkomen niet zijn hele geraamte aan gruzelementen gegaan? Een andere steek laat Pioneer One vallen als ruimtevaartexpert Walzer nonchalant omgaat met van Mars afkomstig water uit de ruimtecapsule. Zonde om het te morsen en te laten verdampen.

Conflictstof genoeg verder. Taylors chef wil pronken met een gevangen terrorist en wil dus niet weten van Russen op Mars. Walzer wil de Russen in Moskou vragen of ze Mars hebben gekoloniseerd, maar mag dat niet zolang de Martiaanse theorie de overheid niet uitkomt. Walzer: „Informatie moet open zijn, dat is altijd het beste, zo werkt de wetenschap.” Taylor: „Maar de overheid niet.” Spitse dialogen, snelle montage, sterk acteerwerk, Pioneer One kan zich meten met moderne series.

De eerste episode is gemaakt met een budget van 6.000 dollar. Je ziet dat eigenlijk alleen aan de decors. De meeste ruimtes zijn sober en kaal. Maar dat is geloofwaardig; we hebben het over (tijdelijke) werkkamers en vergaderzalen in overheidsgebouwen. Latere afleveringen zijn gefinancierd door donaties van kijkers.

Vijf delen staan op YouTube en kunnen ook gratis worden gedownload (zodat je er dvd’s van kunt branden). Op 13 december komt de ontknoping online. Dan moet duidelijk worden hoe die jonge Rus werkelijk in Canada is neergekomen – en verwachten we een mooie cliffhanger voor een tweede seizoen.

Herbert Blankesteijn

De video is te zien op nrc.nl/bekijks