De Wit voor Zwarte Piet

In de rubriek Jong schrijven jongeren over jongeren en media. Meer columns en reacties op het blog nrc.nl/jong.

Ze zaten er waarschijnlijk al klaar voor, door de make-up geweest en al. Pino en Ieniemienie, stikzenuwachtig voor de komst van Sinterklaas in Sesamstraat. Het was allemaal voor niets: helaas zond de NPO een andere Muppetshow uit, een financiële poppenkast met Wouter Bos in de hoofdrol.

Wie verzint er dat zo iets speciaals, en dan heb ik het over de Sinterklaasaflevering op 5 december, niet doorgaat? Had Wouter Bos niet makkelijk op een ander kanaal zijn ding kunnen doen? In heel Nederland zaten kinderen aan de televisie gekluisterd en te wachten op dé aflevering. Met een beetje geluk konden waarschijnlijk de meesten met een hart vol verwachting nog geen klok kijken en hadden ze het niet eens door dat de uitzending al lang begonnen had moeten zijn. Tot het moment natuurlijk dat blijkt dat die saaie BankPieten nooit plaats zullen maken voor de échte!

Ondertussen zaten Pino en Ieniemienie verveeld in de coulissen. Iedereen weet hoe vervelend een verveelde Ienieminie is. Eigenlijk is ze de Marc-Marie Huijbregts voor kinderen, net zoals Meneer Aart voor deze kleintjes de Jan Mulder is; vervelend op een leuke manier. Pino zal het ook wel slecht hebben getroffen. Hij (of zij?) is altijd op me overgekomen als een 30-jarige vogel in een midlifecrisis en als je dan ook nog eens zonder overleg ingeruild wordt voor Wouter Bos, dan heb je het slecht.

Sinterklaas op visite bij Sesamstraat is een traditie. En een traditie daar blijf je van af, want een traditie houd je in stand. Wat hebben al die ouders aan hun kinderen verteld? Dat het betoog van Wouter Bos in het algemeen belang van Nederland is? Wie boeit het überhaupt wat Wouter Bos zei? Hoe leg je een kleuter uit dat De Wit belangrijker is dan Zwarte Piet?