De Twittersint

S inds begin juli is Nederland in rep en roer: de goede Sint was weer in aantocht. Die gekte hebben we achter de rug. Afgelopen maandag schenen vele manen door de bomen, staakten vele makkers hun wild geraas en werd er telkenmale op deuren geklopt – hard geklopt, zacht geklopt. Maar ook in die andere wereld – u weet wel: de sociale media – bleef de katholieke kindervriend niet onopgemerkt. Sylvia Witteman uitte haar frustraties in talloze hilarische tweets, afgewisseld met dichtregels die de tere kinderziel behoorlijk zouden kunnen schaden. Resultaat: een lachende Funs en een aantal ontvolgingen voor Sylvia, van humorloze moraalridders.

Sinterklaas houdt de twitteraar bezig. En dat wordt versterkt door de digitale aanwezigheid van de goedheiligman zelf. Een korte zoektocht leverde een handjevol Twittersints op. Sommigen tweetten voor het laatst in 2007 en zijn dus hoogstwaarschijnlijk bezweken onder hun hoge leeftijd. Anderen zijn enorm populair en worden door talloze mensen gevolgd. Waar kinderen ooit nog doodsbang waren voor de Sint, Zwarte Piet en zijn roe, wordt de Twittersint nu regelmatig bedreigd via Twitter. Welkom in Nederland.

Gelukkig staat de digitale Sinterklaas niet alleen. Hij staat in een illuster rijtje ‘nepaccounts’, dat zich uitspreidt van @Koningin_NL tot de hond van Jan de Hoop. Is dit nu een vervuiling van Twitter of een leuke aanvulling? Wat mij betreft het laatste. De accounts van bijvoorbeeld de Twittersint zijn vaak erg humoristisch en aansprekend. Of neem @Koningin_NL: een account dat stukken grappiger is dan het ‘echte’ Koninklijke account van de Rijksvoorlichtingsdienst. Talloze niet-grappige twitteraars zouden zeer gebaat zijn bij een grappige nep-versie. Er is nog volop hoop voor Jeroen van Koningsbrugge.