De camouflage is in ieder geval in orde

Indian army soldiers in camouflage take part in exercise "Sudarshan Shakti" at Bugundi in Rajasthan state's Barmer desert near the India Pakistan border, India, Monday, Dec.5, 2011. (AP Photo) INDIA OUT
Indian army soldiers in camouflage take part in exercise "Sudarshan Shakti" at Bugundi in Rajasthan state's Barmer desert near the India Pakistan border, India, Monday, Dec.5, 2011. (AP Photo) INDIA OUT AP

Mocht het ooit nog tot een oorlog komen tussen India en Pakistan, dan hoeft er om de titel best gecamoufleerde leger niet te worden gestreden. Dat tonen de ongeveer 50.000 Indiase soldaten die momenteel oefenen in de Barmer-woestijn langs de grens met Pakistan.

Operatie Sudarshan Shakti is volgens generaal Sanjiv Langer bedoeld om de Indiase landmacht op het gebied van samenwerking met de luchtmacht en gebruik van satellietnavigatie te ontwikkelen tot een „alerte en slagvaardige” strijdkracht, zegt hij in de Indiase krant DNA. De oefening is de grootste in India van de afgelopen twintig jaar.

Sudarshan Shakti stond volgens de legerleiding al langer gepland en is niet het gevolg van oplopende spanningen met aartsvijand Pakistan. De twee buurlanden raakten eerder drie keer in oorlog met elkaar. Recent resulteerde de grote terreuraanval in het Indiase Mumbai van november 2008, waar volgens India terroristen uit Pakistan achter zaten, tot een langdurige verkilling in hun relatie.

Vorige maand kwamen beide landen juist nader tot elkaar tijdens overleg over kwesties als de status van Kashmir en de steun die Pakistan zou geven aan terroristische organisaties. „De tijd is aangebroken om een nieuw hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van de betrekkingen tussen beide landen”, zo sprak de Indiase premier Singh verzoenend.

Nadat India dat vijftien jaar eerder al deed bij Pakistan, verleende Pakistan het buurland vorige maand de status van meest begunstigde handelspartner.