Kort geding Ajax: Cruijff bewust niet ingelicht over Van Gaal

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft ‘willens en wetens’ achter de rug van Cruijff om een controversieel besluit genomen door onder anderen Van Gaal aan te stellen. De benoeming is niet rechtsgeldig. Dat zeiden de advocaten van het Cruijff-kamp vandaag tijdens het kort geding. Maandagochtend volgt de uitspraak.

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft ‘willens en wetens’ achter de rug van Cruijff om een controversieel besluit genomen door onder anderen Van Gaal aan te stellen. De benoeming is niet rechtsgeldig. Dat zeiden de advocaten van het Cruijff-kamp vandaag tijdens het kort geding. Maandagochtend volgt de uitspraak.

Cruijff en de tien spanden de zaak aan omdat de benoemingen van Martin Sturkenboom, Danny Blind en Louis van Gaal in hun ogen niet rechtsgeldig zijn en bovendien in strijd zijn met het voetbaltechnische beleid van de voetbalclub. Vier leden van de Raad van Commissarissen van Ajax stelden zonder medeweten van de vijfde, Cruijff, de drie aan. Van Gaal zou de nieuwe algemeen directeur worden, Sturkenboom werd door de raad aangesteld als algemeen directeur ad interim en Blind als technisch directeur. Ook looptrainer Ruben Jongkind, mental-coach Derk de Kloet en manager Lydia Fritz-van der Moot hebben zich nadien bij het Cruijff-kamp aangesloten.

Volgens Cruijff en de coaches Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Bryan Roy, Ronald de Boer, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Michel Kreek, Orlando Trustfull en Dean Gorré doet de aanstelling van Danny Blind als technisch directeur het voetbaltechnische beleid van de club geweld aan. Cruijff en bijna alles coaches zijn, net als de RvC-leden Steven ten Have en Marjan Olfers, aanwezig bij het kort geding. Ook enkele Ajax-supporters zijn erbij. Jeugdcoach Dennis Bergkamp en RvC-leden Paul Römer en Edgar Davids zijn afwezig.

Advocaten Cruijff: ‘willens en wetens’ controversieel gehandeld

Volgens de advocaten van Cruijff zijn de regels van de corporate governance geschonden. De inderhaast uitgeschreven vergadering van 16 november had geen spoedeisend belang en het besluit daarin om de drie aan te stellen was “niet de vrucht van onderling overleg”. Een dag na de vergadering is de benoeming toegevoegd aan de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 12 december, maar daarmee is niet de juiste termijn in aanmerking genomen. Daarom kan de Raad van Commissarissen Van Gaal maandag niet rechtsgeldig benoemen.

Als de werkwijze van de RvC vergoelijkt wordt, is dat een “verkeerd signaal aan de maatschappij” ten aanzien van gedrag binnen een beursgenoteerde vennootschap. Er is willens en wetens achter de rug van Cruijff om gehandeld en een controversieel besluit genomen, vinden zijn advocaten. Daarmee is het vertrouwen verloren.

Bovendien, voegt de advocaat van de tien jeugdtrainers eraan toe, druisen de benoemingen in tegen het plan-Cruijff dat voor Ajax was opgesteld. In dat plan was er niet langer een technisch manager, maar een ‘technisch hart’ van trainer Frank de Boer, Jonk en Bergkamp. De RvC heeft de functie van technisch manager nu wel weer in het leven geroepen door Blind in die hoedanigheid aan te stellen.

De advocaat van de trainers liet verder los dat met de benoeming van Van Gaal als algemeen directeur iemand aangesteld zou worden “wiens gedachtegoed contrair is aan het plan-Cruijff”. Er is een “gerechtvaardigd vermoeden” dat het plan niet eens met de directie is besproken en het is “geen geheim dat Van Gaal een afkeer koestert tegen Cruijff”.

‘Plan-Cruijff is niet goedgekeurd’

De tegenpartij kraakt de grondslag van dat plan-Cruijff: het is “onvoldragen en niet goedgekeurd”. De arbeidsovereenkomsten van de trainers stellen dat “ook terzake een wijziging in aard van werkzaamheden” werknemers zich hiernaar moeten voegen.

Verder bracht de tegenpartij in waarom de benoeming van Van Gaal expliciet niet genoemd is in een e-mail aan Cruijff: omdat hij e-mailt via zijn dochter, vrouw en zaakwaarnemer. Voor koersgevoelige informatie geldt geheimhouding. Zijn echtgenote heeft bevestigd de e-mail te hebben voorgelezen, dus Cruijff wist wel van de bewuste vergadering. Er werd in aangegeven dat “de voortgang van de samenstelling van de directie” besproken zou worden. Cruijff kon bovendien op de RvC-vergadering van 25 november wederom bezwaar aantekenen, maar hij kwam niet.

‘Raad van Commissarissen procedureel sterk’

Welke kant het maandag bij de uitspraak (die om 11:00 is) opgaat, is volgens sportredacteur van NRC Handelsblad Bart Hinke moeilijk te zeggen. Hij was bij het kort geding aanwezig.

“Dit was niet bijzonder spannend, beide partijen herhaalden argumenten die we al kenden. Wat wel opviel, was dat bij het verweer van de advocaat van Ten Have er procedureel weinig tussen te krijgen is. Vooral de argumenten namens de trainers - dat het ingaat tegen het plan-Cruijff - konden makkelijk weggewoven worden met strakke procedurele argumenten. Zuur voor die trainers, die hun levenswerk weggehoond zien worden door iemand die vooral in de boeken gezet heeft.”

Kort geding op dag van belangrijke wedstrijd

Vanavond komt Ajax weer in actie op het gras: dan staat de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid op het programma. Ajax heeft een goede kans om als tweede te eindigen in de poule en daarmee te overwinteren in het prestigieuze Europese toernooi.