buzz

‘The Artist’ valt in de prijzen in New York

Het Amerikaanse prijzenseizoen duurt steeds langer, want iedereen wil de eerste zijn. De New York Film Critics Circle won de race. De critici kende de prijs voor beste film toe aan de zwijgende Franse filmsensatie The Artist van Michel Hazanavicius. De prijs geldt als een belangrijke eerste indicatie in welke richting de hazen zullen lopen bij de Oscarnominaties. Beste actrice is Meryl Streep als Margaret Thatcher in The Iron Lady (in Nederland verwacht in januari). Beste acteur: Brad Pitt, voor rollen in zowel The Tree of Life als Moneyball.

Producent woedend narecensie van Larsson-film

Dat de New Yorkse prijs niet zonder betekenis is, blijkt uit het feit dat de producenten onder embargo een werkkopie beschikbaar stelden van The Girl With the Dragon Tattoo van David Fincher, naar de bestseller van Stieg Larsson, zodat de film kon meedingen naar een prijs; overigens tevergeefs. Dat embargo werd gebroken door de recensent van de New Yorker, David Denby. De recensie was positief, toch heeft producent Scott Rudin Denby verboden in de toekomst nog persvoorstellingen van zijn films te bezoeken. Voor onder meer de nieuwe film van de Coens, Inside Llewyn Davis en de nieuwe komedie van Sacha Baron Cohen, zal een bioscoopkaartje moeten kopen. Denby bood zijn excuses aan, hij had zich naar eigen zeggen laten meeslepen door ‘eindejaarsgekte’.

Tatoeage voor een rol in ‘Shame’ van McQueen

Nog een meisje met een tatoeage. Actrice Carey Mulligan bewoog hemel en aarde om een rol te bemachtigen in seksverslavingsdrama Shame van de Britse regisseur en kunstenaar Steve McQueen. Hun eerste ontmoeting bij een kop koffie in Londen verliep niet helemaal soepel, vertelde de actrice aan New York Magazine. Al na tien minuten dreigde de regisseur op te stappen. Mulligan probeerde het gesprek gaande te houden door te vertellen over haar rol als Nina in het toneelstuk De meeuw van Tsjechov, en verklaarde dat ze nog nooit een filmrol had gehad die zo veel voor haar had betekend. Mulligan vertelde dat ze overwoog om een tatoeage van een meeuw op haar pols te laten zetten. „He got excited and was like, “Yeeeah!” and I’m like, „I’ll get a tattoo!” and he’s like, „Great!” Een paar uur later kreeg Mulligan een telefoontje dat ze de rol had gekregen, en de volgende dag nam ze de tatoeage.

Beste Britse Independent:‘Tyrannousaur’

De British Independent Film Award voor beste film is gewonnen door de acteur Paddy Considine voor Tyrannosaur, zijn eerste film als regisseur. De film versloeg zwaargewichten als Shame, We Need to Talk About Kevin en Tinker, Taylor, Soldier, Spy. Considine kreeg tevens de prijs voor beste debuutfilm. Actrice Olivia Colman kreeg een award voor haar rol in dezelfde film. Tyrannosaur, begin volgend jaar in Nederland verwacht, is een loodzware karakterstudie van Joseph, een man die wordt verteerd door woede.

Mike Leigh voorzitterfilmfestival Berlijn

Over Britse sociaal-realisten gesproken, de meester in het genre, Mike Leigh (Secrets and Lies, Vera Drake), treedt in februari aan als juryvoorzitter van het filmfestival van Berlijn.

‘Minoes’ toch nog in de bioscoop in de VS

Bijna tien jaar nadat de film in Nederland te zien was, zal de jeugdfilm Minoes, met Carice van Houten in dehoofdrol, vanaf 23 december in een aantal Amerikaanse bioscopen te zien zijn. Dat meldt website movies.com.

Pathé gaat onlinemet eerste 85 films

Bioscoopketen Pathé is deze week begonnen met 85 films in een video on demand-service onder de naam Pathé Thuis. Met de dienst zullen films ongeveer vier maanden na de bioscoopuitbreng te zien zijn. De kosten voor het bekijken van een film liggen op vijf of zes euro. Op nieuwe televisies van onder meer Samsung is een app te installeren voor de dienst.