Bos: Belgen vertelden niets over Fortis

Den Haag : 5 december 2011 Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel. Openbaar verhoor van oud minister van Financiën Wouter Bos. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 5 december 2011 Parlementaire Enquêtecommissie Financieel Stelsel. Openbaar verhoor van oud minister van Financiën Wouter Bos. foto © Roel Rozenburg Wouter Bos bij commissie De Wit. Foto Roel Rozenburg

België heeft Nederland weinig tot geen informatie verstrekt over Fortis toen het in 2008 in grote problemen kwam, zo verklaarde Wouter Bos vanmiddag tegenover enquêtecommissie-De Wit.

De voormalig minister van Financiën verscheen vanmiddag voor de commissie als vervolg op het verhoor van maandag, en ging in op het contact dat hij met België had betreffende Fortis.

“Het intrigeert mij tot de dag van vandaag hoe weinig we van de Belgen te horen kregen, of dat nu de Belgische minister van financiën was of de Belgische toezichthouder [...] Ik kreeg al mijn informatie over wat er in België gebeurde van De Nederlandsche Bank of van onze eigen mensen.”

Volgens onze politiek verslaggever Erik van der Walle maakten de verhoorders van de commissie een argwanende indruk bij deze uitspraken van Bos:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Belg minister van financien heeft volgens bos op zat. helemaal niet gezegd dat belgie Fortis wilde overnemen. De Wit lijkt wantrouwend.

Bos weet niet waarom België niets vertelde, zo meldt persbureau Novum. Hij houdt het voor mogelijk dat de Belgen hun zaken niet op orde hadden, maar het kan ook zijn dat het een bewuste strategie was bij de onderhandelingen met Nederland over de redding van Fortis. De relatie tussen DNB-president Nout Wellink en de Belgische toezichthouder Jean-Paul Servais was in elk geval niet best. “Ik herinner me telefoongesprekken tussen die twee waarbij de hoorn een halve meter van het oor gehouden moest worden.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bos; misschien werkt het zo in België, maar bij ons niet. Uiteindelijk betaalde ned 4 mrd (weekend 27/9) voor 49 pct fortis

Eind september 2008 namen België, Nederland en Luxemburg een belang van 49 procent in Fortis, dat een jaar eerder ABN Amro had overgenomen. Een week later werd Fortis genationaliseerd. Nederland kocht ABN Amro voor 16,8 miljard.

Update 16.50: Bos hamert erop dat banken en andere financiële instellingen opener kunnen en moeten zijn over de stand van zaken. Problemen worden nu pas gesignaleerd als ze niet meer te voorkomen zijn. Het moet mogelijk gemaakt om “real time” bij te houden wat er bij banken gebeurt, zo meldde hij:

“Je mag verwachten dat bijvoorbeeld kapitaalverstrekkers dan zullen proberen de zaak bij te buigen voordat het helemaal de soep in is gelopen. Er kan eerder actie worden ondernomen, voordat de rekening op het bord van de belastingbetaler komt.”

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Bos concludeert nu dat huidig financieel toezicht niet meer van deze tijd is. Als toezicht iets hoort, is het eigenlijk al te laat.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Tegeltje Bos: complexiteit van fin systeem is sneller gegroeid dan ons begrip van deze complexiteit. Stop dus met mega-banken!