Bommenvegen als verslaving

The Hurt Locker (Kathryn Bigelow, 2008)RTL 7, 20.30 – 23.10 uur

Twee van de beste films over de oorlog in Irak zijn geïnspireerd door reportages van Mark Boal. Als embedded journalist en liep hij in 2004 mee met de Amerikaanse troepen en de speciale Explosieven Opruimingsdienst. Een van zijn verhalen leidde tot Paul Haggis’ film In the Valley of Elah (2007).

Boals artikel The Man in the Bomb Suit, over de ervaringen van een bomexpert in Bagdad, werd door hemzelf omgezet tot het scenario van The Hurt Locker (2008). Deze kreeg tot verrassing van velen de Oscar voor beste film, ook Boal (beste scenario) en Kathryn Bigelow (beste regie) gingen met beeldjes naar huis.

Het lukt Bigelow gruwelijk goed om in het hoofd te komen van bomexpert William James (sterke rol van Jeremy Renner). In een zenuwslopende scène toont Bigelow hoe hij op een bom afloopt. De camera kiest zijn gezichtspunt en toont vanuit zijn helm wat hij ziet. Wat het nog eens extra claustrofobisch maakt, is het geluid van zijn ademhaling op de geluidsband. Het is het enige wat we horen. Zijn geconcentreerde blikvernauwing krijgt zo een akoestisch equivalent. Tel daarbij het dikke beschermingspak dat hij aan heeft, en je hebt een zeer benauwende scène.

Maar het knappe is dat de scène ook heel opwindend is. Je zit op het puntje van je stoel. Een prachtige illustratie van het belangrijkste thema van The Hurt Locker: oorlog is verslavend, de adrenaline die je lichaam aanmaakt een drug.

André Waardenburg