Blatter is om: camera op doellijn

FIFA-voorzitter zegt dat doellijncamera’s volgend seizoen al ingevoerd kunnen worden.

Was de bal nu wel of niet over de lijn? Twijfels over ‘spookdoelpunten’ zijn bij het WK van 2014 in Brazilië verleden tijd. Doellijncamera’s kunnen zelfs al volgend seizoen worden ingevoerd in het profvoetbal.

Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter gezegd tegen onder meer de Duitse krant Bild. De Zwitser stelt dat er momenteel twee systemen op de markt zijn die voldoen aan de eisen van de wereldvoetbalbond en waaruit gekozen kan worden.

Blatter was lang tegen technologische hulpmiddelen in het voetbal. Ze zouden emotie en charme uit het spel halen en niet voor elke competitie betaalbaar zijn. Trainers en clubbestuurders spraken zich vaak uit voor invoering van camera’s, om eerlijkheid in het spel te bevorderen. Arbiters in onder meer ijshockey, tennis en rugby hebben al jaren videohulp.

De beslissing over het invoeren van camera’s ligt nu bij de spelregelcommissie, de International Football Association Board, die er in maart over vergadert. De FIFA heeft vier van de acht stemmen, de bonden van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland elk één. (NRC)