Bijna zeshonderd arrestaties bij demonstraties Moskou

Caption: Opposition activists, left, and members of pro-Kremlin youth movements scuffle during demonstrations in Triumphal Square in Moscow, Russia, Tuesday, Dec. 6, 2011. Police clashed Tuesday on a central Moscow square with demonstrators trying to hold a second day of protests against alleged vote fraud in Russia's parliamentary elections. (AP Photo/Ivan Sekretarev)
Caption: Opposition activists, left, and members of pro-Kremlin youth movements scuffle during demonstrations in Triumphal Square in Moscow, Russia, Tuesday, Dec. 6, 2011. Police clashed Tuesday on a central Moscow square with demonstrators trying to hold a second day of protests against alleged vote fraud in Russia's parliamentary elections. (AP Photo/Ivan Sekretarev) Aanhangers van Verenigd Rusland en anti-Poetin demonstranten gingen gisteravond op de vuist in Moskou. Foto AP / Ivan Sekretarev

Zeker vijfhonderdzeventig aanhangers van de Russische oppositie zijn gisteravond gearresteerd bij een demonstratie in Moskou tegen de regeringspartij van Vladimir Poetin, Verenigd Rusland. Zondag haalde de partij net geen vijftig procent bij de parlementsverkiezingen, waarbij volgens de oppositie op grote schaal is gefraudeerd.

Dat meldt het officiële Russische persbureau Itar-Tass op gezag van de politie. Eerder op de avond waren gisteren al ongeveer driehonderd mensen aangehouden voor een “niet-geautoriseerde” protestmars. In Sint-Petersburg zouden ook nog eens tweehonderd mensen gearresteerd zijn bij betogingen.

Beelden van de betogingen van gisteravond:
http://youtu.be/GhaKVVIy01Y

Volgens de politie waren er zo’n tweeduizend mensen gisteren op de been in Moskou, de oppositie spreekt van meer dan tienduizend betogers. Persbureau AFP spreekt van demonstraties van ongekende omvang. Onze correspondent in de Russische hoofdstad, Michel Krielaars, sprak gisteren al van de mogelijke ontkieming van een nieuwe beweging in Rusland. Krielaars:

“De oppositie heeft aangekondigd morgen [woensdag] weer te gaan demonstreren en voor zaterdag is er een hele grote bijeenkomst gepland. Ik heb enkele jongeren gesproken die normaal ook ontevreden waren maar nooit eerder hebben gedemonstreerd omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor hun baan als ze zich publiekelijk tegen het Kremlin keren. Ze zijn nu echter buitengewoon verontwaardigd over de verkiezingfraude en nemen nu echt stappen tegen de regering. Het kan een begin zijn van een beweging.”

Ook schrijft Krielaars op zijn weblog ‘Moskou’ over het feit dat de veelal hoogopgeleide demonstranten bang zijn dat hun land steeds meer gaat lijken op Wit-Rusland. En dat zorgde voor een revolutionaire sfeer. Krielaars:

De betogers waren veelal hoog opgeleid: geleerden, artsen, studenten klassieke talen, bedrijfsjuristen, ingenieurs, economen. Allemaal hadden ze genoeg van de ‘partij van oplichters en dieven’, zoals Verenigd Rusland wordt genoemd. Veel betogers meenden desgevraagd dat hun land steeds meer op het Wit-Rusland van Loekasjenko gaat lijken. En dat had gevolgen voor de rest van de avond. Want nadat het toegestane protestuurtje was afgelopen, wilde een deel van de menigte naar de Loebjanka gaan om voor het hoofdkwartier van geheime dienst FSB – het nationale symbool van repressie – verder te protesteren. “Revolutie!” werd er geroepen. Ineens ontstond er inderdaad een revolutionaire sfeer bij Tjistye Proedy. Niet eerder heb ik de politie en de soldaten zo bang gezien als op het moment dat ze de betogers probeerden te verhinderen naar de Loebjanka te gaan.