Beslag op je huis? Bel dan Occupy

Foto Occupyourhomes.org

Als je een probleem hebt en niemand anders kan helpen, bel dan het O-Team. Het legioen dat de afgelopen maanden beurspleinen aller landen bezette, steekt nu de helpende hand uit: mensen die door banken uitgezet worden, kunnen op bescherming rekenen van Occupy.

Atlanta, San Diego, San Jose, Oakland, Minneapolis, San Francisco, Seattle, New York en Miami zijn de eerste steden waar Occupiers ontruimingen hebben voorkomen bij mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De actie Occupy Our Homes is gisteren van start gegaan.

De ideologische strijd krijgt hiermee een praktisch karakter. “Onze huizen worden aangevallen”, joelden Occupiers gisteren in koor voor een woning in het oosten van New York. “We moeten ze terugnemen.” Aan de gevel is een bord gespijkerd: “Ontruim banken, niet mensen.” Als een menselijke schild beschermen de actievoerders families tegen uitzetting.

Ook voor de mensen die reeds op straat gezet zijn, is er hoop. Occupy kan een kraak voor je zetten en de wacht houden. In Alameda, Californië, wisten de Occupiers een huizenveiling te verstoren. “Dit is een verschuiving van protesten tegen de fraude op Wall Street naar het helpen van mensen die er door geschaad zijn”, legt Max Berger, één van de bezetters, uit op Salon.com. “De beweging trekt de buurten in en laat mensen voelen wat er werkelijk op het spel staat.”

Laat persoonlijk verhaal achter

Op de site van Occupy Our Homes staat nadere uitleg: “Niet alleen zitten duizenden mensen zonder huizen, er zijn ook duizenden huizen zonder mensen. Het dichttimmeren van huizen trekt criminaliteit aan, verlaagt de waarde van woningen in de buurt en vernietigt eigendom van de middenklasse.”

Wie Occupy wil inschakelen, kan zijn gegevens en persoonlijk verhaal achterlaten op occupyourhomes.org. Voor Occupiers is deze actie een uitgelezen kans om de koude buitenlucht te verruilen voor een plekje bij de open haard, te midden van families die aan de grond zitten.

Ook Bobby Hull, een stukadoor en Vietnam-veteraan, heeft zijn huis laten bezetten door Occupy. Een huis dat zijn moeder in 1968 gekocht had, nu op zijn naam staat, maar waarop nog steeds een hypotheek zit. Hull’s huis wordt gebruikt door de hele familie: negen broers en zussen en talloze aanverwanten.

Recent kreeg Bobby Hull gezondheidsproblemen, verloor een groot deel van zijn inkomen en werd gegrepen door de tentakels van Bank of America. “Ik heb de Grondwet gelezen”, zegt Hull nu strijdvaardig. “Ik heb gevochten in Vietnam en ben niet bang om opnieuw te vechten.”

Eerder in deze serie:
Occupy is iedereen. Sommigen zullen de eersten zijn, anderen de laatsten
Speelkwartier Occupy is voorbij. Tien adviezen om door te stoten
Democratie en kapitalisme gaan scheiden. Ontferm je over kind Occupy
Houd op met dat gejammer, Occupy. Luister naar de 53%-beweging
Wijzig uw koers, Occupy. Pak de adverteerder, verwekker van de hedonist
Maak die arme drommels niet zo belachelijk. Chaos Occupy is de crisis
Eindelijk verzoening? Tea Party schiet Occupy Wall Street te hulp
Wat de koningin wijselijk voor zich hield: er is geen uitweg voor deze crisis
Bureaucratie heeft dakloze niet op de radar
Wees niet bang. De samenleving is veiliger dan ooit
Op een dag word je wakker. In de gevangenis die samenleving heet
Er is genoeg voor iedereen. Op naar de 10 miljard mensen