Assad ontkent verantwoordelijkheid voor 4000 dode betogers

De Syrische president Bashar al-Assad heeft naar eigen zeggen geen opdrachten gegeven voor het doden van duizenden betogers, zo vertelt hij in een interview met ABC, dat woensdag door de zender wordt uitgezonden.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er sinds het begin van de betogingen in Damascus rond de vierduizend opstandelingen gedood. De president ontkent in het eerste interview dat hij in negen maanden geeft ooit bevel te hebben gegeven om namens zijn regime protesten neer te slaan.

Assad tegenover de ABC:

“Wij doden ons volk niet. Geen overheid doodt eigen burgers, tenzij deze geleid wordt door een gestoord persoon.”

Op voorbeelden die journalist Barbara Walters aanhaalde van kinderen die door het regime zijn aangehouden liet Assad weten dat hij dat simpelweg niet gelooft. Daarnaast benadrukte de politiek leider dat de meeste doden zijn gevallen onder zijn eigen aanhangers en troepen, niet onder zijn tegenstanders.

“Iedere ‘brute daad’ is uitgevoerd door een individu, niet door een instituut. Er is een groot verschil tussen beleidsmatig hardhandig ingrijpen en enkele fouten die door mijn troepen zijn gemaakt.”

De president noemde hierbij een dodenaantal van 1100. Over de VN, dat het dodental bijna vier keer zo hoog schat, was Assad kort:

“Wie heeft ooit gezegd dat de Verenigde Naties een geloofwaardig instituut is?”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

Dit bericht wordt aangevuld.