Armoede treft zzp'er

Van de werkende armen was vorig jaar 50 procent een zelfstandige.

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland dat onder de armoedegrens leeft, groeit. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van het het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de 317.000 werkende armen had vorig jaar 50 procent een eigen bedrijf. In 2000 was dat nog 41 procent.

In 2010 leefden 529.000 huishoudens onder de armoedegrens. Die ligt voor alleenstaanden op 940 euro aan besteedbaar inkomen en voor alleenstaande ouders met twee kinderen op 1.420 euro. Het SCP verwacht dat het aantal armen dit en volgend jaar zal stijgen met 0,4 procent.

Bij het vaststellen van de omvang van de armoede hielden de onderzoekers geen rekening met vermogen. Mensen kunnen op grond van hun inkomen onder de armoedegrens leven, maar wel over geld uit betere tijden beschikken. (NRC)