Amerikaanse ex-gouverneur krijgt veertien jaar cel voor corruptie

Blagojevich vanochtend lokale tijd bij aankomst bij de federale rechtbank in Chicago. Foto AP / Kiichiro Sato

De ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, Rod Blagojevich, is veroordeeld tot een celstraf van veertien jaar vanwege corruptie. Blagojevich probeerde onder meer financieel te profiteren van het vacant komen van de senaatszetel van Obama.

De Democraat Blagojevich bekende eerder vandaag de zeventien hem ten lasten gelegde feiten tijdens een hoorzitting in de federale rechtbank in Chicago en bood zijn excuses aan aan de staat Illinois, zijn familie en de rechter. “Ik zit hier overtuigd van mijn misdaden en ik accepteer ze en erken ze”, aldus Blagojevich.

Blagojevich werd in juni door een juryrechtbank al schuldig bevonden aan de aanklachten tegen hem. Hij is bijvoorbeeld beschuldigd van pogingen om de vacante senaatszetel van Obama te verkopen. Die liet Obama in 2008 achter toen hij president van de VS werd. Blagojevich is ook voor andere aanklachten wegens corruptie veroordeeld. Zijn proces heeft de afgelopen twee jaar veel media-aandacht in de VS getrokken.