Als agenten zich vervelen, gaan ze homo's pesten in het park

Elio Di Rupo wordt dan toch eerste minister. De Vlamingen hebben volgens een peiling weinig vertrouwen in een Franstalige, homoseksuele premier van Italiaanse afkomst, maar sommige Vlamingen, onder wie ik, zijn blij met dit vooruitzicht. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de vereniging Wel Jong Niet Hetero verwachten dat de toenemende homohaat in België onder Di Rupo krachtdadiger zal worden teruggedrongen.

Nee, Belgen kregen nog niet te maken met ambtenaren die stellen van hetzelfde geslacht weigeren te huwen, zoals in Nederland het geval is, maar in Brussel en Antwerpen durven mannen al langer dan vandaag amper nog hand in hand op straat te lopen, uit angst te worden uitgescholden of afgetuigd. De lijst misdrijven tegen homo’s groeit. De daders zijn vaak allochtonen, de slachtoffers zijn dat ook geregeld. Een geringe mate van oplettendheid volstaat om te begrijpen dat homofobie zich niet enkel in de allochtone gemeenschap uitbreidt.

Misschien zou Di Rupo er goed aan doen ook de manier waarop de politie met homo’s omgaat aan te pakken. Twee jaar geleden volgde ik voor een reportage een patrouille van de Brusselse politie. Als agenten zich vervelen, gaan ze homo’s pesten in het park, zo leerde ik die nacht. Daar zien ze geen graten in.

„Het is gewoon wat pesten, we pakken die kerels niet op, we willen hun gezin niet kapot maken”, zo verduidelijkte de gulle agent die mij aanmaande achter zijn zaklamp aan het struikgewas in te duiken.

Voor het eerst vroeg ik me af wat er zo openbaar is aan die veronderstelde zedenschennis als je je muisstil in het donker een weg moet banen door dicht gebladerte om er een glimp van op te vangen. En wat ik gelukkig ook net op tijd besefte, is dat ik volstrekt geen zin had om mensen opzettelijk te storen tijdens een intiem en verborgen moment. Dus liep ik terug naar de politiewagen met een volledig onbegrijpende agent achter me aan. Wat was er in ’s hemelsnaam aan de hand met mij? Dit was een traktatie!

Afgelopen weekend werd de hoofdcommissaris van de Antwerpse politie betrapt op homoseks in het Rivierenhofpark in Deurne. Dat nieuws haalde zelfs de buitenlandse pers.

Je kunt de hoofdcommissaris een hypocriet noemen. Vast staat dat het zijn collega’s er deze keer niet om te doen was een gezin te sparen.