Ajax verliest en is uitgeschakeld vanwege monsterzege Lyon

Real-spits Gonzalo Higuain viert zijn doelpunt tegen Ajax. Foto AP / Bas Czerwinski

Ajax is uitgeschakeld in de Champions League. De Amsterdammers verloren vanavond thuis met 3-0 van Real Madrid. Omdat Olympique Lyon in Kroatië met 7-1 van Dinamo Zagreb won, gaat Ajax niet door naar de achtste finales.

Voorafgaand aan de laatste speelronde in groep D had Ajax goede papieren, want de Amsterdammers hadden in de Arena aan een gelijkspel genoeg. Zelfs als ze zouden verliezen van Real, zoals gebeurde, leek er niks aan de hand omdat het doelsaldo van Ajax veel beter was dan dat van Lyon. De Fransen waren in Zagreb echter ontketend en wonnen met 7-1. Daardoor komt Lyon uiteindelijk op een beter doelsaldo dan Ajax.

Met een voordelige marge van zes doelpunten ten opzichte van Lyon leek Ajax dus niets meer te kunnen overkomen. Tegen een B-ploeg van het al geplaatste Real verliep de eerste helft echter niet al te voorspoedig. José Callejon en Karim Benzema scoorden voor de bezoekers. Doelpunten van Ajacieden Nicolas Lodeiro en Miralem Sulejmani werden ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

Tot aan de rust leek er voor Ajax helemaal niets aan de hand

De ontwikkelingen op het andere veld waren toen nog niet onheilspellend. Zagreb werd door een rode kaart weliswaar al snel gereduceerd tot tien man, maar kwam wel op een 1-0 voorsprong. Pas vlak voor rust maakte Bafetimbi Gomis namens Lyon gelijk.

Na de pauze ging het plotseling razendsnel in Zagreb. Tussen de 47e en 52e minuut liepen de Fransen uit naar 1-4. Door de 1-5 van Lisandro Lopez en 1-6 van Gomis werd Ajax op doelsaldo achterhaald. Jimmy Briand maakte het feestje voor de Fransen compleet. De doelpuntenregen bleek de genadeklap voor Ajax, dat in de slotfase tegen Real nog een derde doelpunt om de oren kreeg.

Door de dramatische afloop in poule D is Ajax na de winterstop veroordeeld tot het spelen in de Europa League. Trainer Frank de Boer sprak na afloop van de wedstrijd tegenover de NOS van “een mokerslag”. Real Madrid en Olympique Lyon gaan door naar de laatste zestien van de Champions League.

Manchester United en Manchester City ook uitgeschakeld

De uitschakeling van Ajax was niet de enige sensatie van de laatste speelronde in de groepsfase van de Champions League. Zo won FC Basel met 2-1 van Manchester United. Daarmee eindigen de Zwitsers op de tweede plaats en is United uitgeschakeld. Benfica won vanavond namelijk van het Roemeense Otelul Galati en eindigt als de nummer één van groep C.

Manchester City slaagde er ook niet in de laatste zestien te bereiken. De Engelsen wonnen weliswaar in eigen huis met 2-0 van Bayern München, maar eindigden toch als derde in groep A vanwege de 2-0 overwinning van Napoli bij Villareal. De Italianen gaan samen met Bayern door naar de achtste finales.

In groep B plaatste CSKA Moskou zich voor de achtste finales door een 1-2 overwinning bij Inter, dat als eerste in de groep eindigt. Het Turkse Trabzonspor verspeelde plaatsing bij de laatste zestien door met 0-0 gelijk te spelen bij Lille.