Ajax eruit door omkoping? Dit lijkt wel een knipoog

Een voetbalclub beschuldigen van het ‘verkopen’ van een wedstrijd moet je niet zomaar doen. Toch is de verontwaardiging over de 1-7 tussen Dynamo Zagreb en Lyon, waardoor Ajax uitgeschakeld is, vanavond groot. En knipoogt die Zagreb-verdediger daar nou?

Een verdediger van Dynamo Zagreb lijkt te knipogen na de 1-5.
Een verdediger van Dynamo Zagreb lijkt te knipogen na de 1-5.

Een voetbalclub beschuldigen van het ‘verkopen’ van een wedstrijd moet je niet zomaar doen. Toch is de verontwaardiging over de 1-7 tussen Dynamo Zagreb en Lyon, waardoor Ajax uitgeschakeld is, vanavond groot. En knipoogt die Zagreb-verdediger daar nou?

En steekt hij zijn duim op?

Met opzet of niet, Dynamo Zagreb gaf de zeven doelpunten, waarvan zes na rust, wel erg makkelijk weg vanavond, met als hoogtepunt de 1-4 (rond 1:00 in de samenvatting hieronder), waarbij de keeper pardoes voor de bal langsduikt:

Niet alleen de gang van zaken in Zagreb was controversieel: Ajax kreeg tegen Real Madrid voor rust tweemaal na een doelpunt een opgeheven grensrechtersvlag te zien terwijl er in beide gevallen geen sprake was van buitenspel. De ploeg van Frank de Boer had voor aanvang van de wedstrijden een doelsaldo dat veel beter was dan dat van Lyon en er leek geen vuiltje aan de lucht. De uitzonderlijke 1-7 overbrugde het verschil echter alsnog en stuurt de Fransen naar de volgende ronde.

Nu wacht als nummer drie van de poule de Europa League voor de Amsterdammers, waar ze niet van de minste clubs gezelschap krijgen: ook Manchester United, Manchester City, Valencia en Porto stromen door naar het secundaire Europese clubtoernooi.

Update: De Franse autoriteiten stellen een onderzoek in naar gokgedrag rond Dinamo Zagreb - Lyon, een standaardprocedure rond een “ongebruikelijk” resultaat van een sportwedstrijd. De uitslag is mogelijk vanmiddag al bekend. Lees hier meer.