2012, dat wordt het jaar van de kleine landen

Het nieuwe jaar begint steeds vroeger. HP/De Tijd heeft bijvoorbeeld nú al besloten wie de Nederlander van het jaar is: de ‘Normaalman’, alias Emile Roemer.

December telt niet meer.

Datzelfde geldt voor het Amerikaanse Newsweek, met zijn „speciale herdenkingsnummer” Pictures of the Year. Bijna honderd pagina’s, met grote kleurenfoto’s die de lezer letterlijk doen terugkijken op het afgelopen jaar (dat duurde van januari tot en met half november).

Newsweek deelt 2011 op in acht thema’s: revolutie, spektakel, razernij (natuurrampen), schandalen, crisis, rouw (om Amy Winehouse, Utøya, Steve Jobs), triomf en thuiskomst, met het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, die een schietpartij overleefde en onder de kop ‘A Hero Heads Home’ zien we generaal David Petraeus in Kabul, klaar voor zijn terugreis naar de VS.

Stuk voor stuk indrukwekkende, verrassende en kleurrijke foto’s, die een goed beeld geven van 2011. Dus een prachtige foto van het Tahrirplein, een angstig beeld van de rellen in Londen en natuurlijk de foto uit het Witte Huis, waar Obama en Clinton (met hand voor de mond) met anderen kijken naar de arrestatie van Osama Bin Laden. Maar ook de kijk-mij-eens-geil-zijn-foto’s van het Congreslid Anthony Wiener en andere Amerikaanse politici, die via Twitter of andere sites openbaar werden – ze moesten allemaal opstappen. „Het was het jaar waarin de politicus eindelijk internet ontdekte”, schrijft Newsweek smalend.

Meer dan een simpel jaaroverzicht in foto’s is het niet, al heeft elke plaat een fraai, kort bijschrift: krachtig en waar het kan dramatisch geschreven (laat dat maar aan Amerikanen over). De ‘special edition’ kost 8,95 euro.

Newsweek kijkt terug, het Britse The Economist blikt vooruit met The World in 2012. Wilt u echt weten waar het op het internationale politieke en economische toneel over zal gaan, dan mag u deze editie niet missen. Net als het Newsweek fotojaaroverzicht is dit ook een niet-reguliere uitgave: 145 pagina’s voor 8,50 euro. Vol „voorspellingen, waarvan sommige zelfs uit zouden kunnen komen”, schrijft hoofdredacteur Daniel Franklin in zijn voorwoord. Ja, echt! Een Economist-artikel met een auteursnaam. Het blad dat doorgaans zijn stukken anoniem publiceert, noemt dit keer bij elk artikel de naam van de schrijver. Wel zo eerlijk als je gaat fantaseren over de toekomst.

Veel euro, natuurlijk. En veel verkiezingen komend jaar, met als hoogtepunt de race om het Witte Huis. Maar Amerika is niet het enige grote land met een mogelijke wisseling aan de top, vier van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ‘are picking leaders’. Behalve de VS zijn dat Frankrijk, Rusland en China. Maar we moeten zeker ook kijken naar de plekken waar ingrijpende veranderingen kunnen plaatsvinden, zoals bij de presidentsverkiezingen in Venezuela, of sub-Sahara-Afrika, waarop volgens The Economist de Arabische lente kan overslaan.

China krijgt veel aandacht in dit nummer. Natuurlijk, China. De steeds machtiger wordende wereldmacht. Maar kijk niet naar de grote staten, schrijft Alex Salmond in een column. U kent hem niet? Salmond is de eerste minister van Schotland en leider van de Scottish National Party. De tijd van de wereldrijken is voorbij, betoogt hij, het is nu aan de kleine landen, waartoe hij Schotland alvast rekent; vóór 2016 komt er een referendum over onafhankelijkheid. „Het gaat er niet om hoe groot een land is, het gaat om de ambities van het land en welke bijdrage het kan leveren aan de wereld.” De Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi roept in haar column de grote machten in Azië (China, India) op niet alleen naar de economie te kijken, maar ook te werken aan sociale hervormingen en betere burenrelaties.

En wat zegt The Economist over Nederland? Eén alinea, in een groot wereldwijd overzicht. „An early election in 2012 or 2013 is likely.”

Peter Leijten