WK honkbal voortaan ook met de honkbalprofs

WK bestaat niet meer, de wereldtitel gaat vanaf 2013 naar de winnaar van de World Baseball Classic.

Het Nederlands honkbalteam gaat als de 39ste en laatste wereldkampioen van de internationale honkbalfederatie (IBAF) de geschiedenis in. Het WK honkbal, dat Nederland dit najaar in Panama won, wordt niet meer in de huidige vorm georganiseerd. Dat is tijdens een congres van de IBAF in de Amerikaanse stad Dallas besloten.

De kans is klein dat Nederland ooit nog wereldkampioen honkbal wordt. Die titel gaat vanaf 2013 naar de winnaar van de World Baseball Classic (WBC), wat georganiseerd wordt door de Amerikaanse Major League Baseball. Hieraan doen in tegenstelling tot het laatste officiële WK in Panama wel de beste honkbalprofs ter wereld mee. Op het IBAF-congres is verder besloten dat in plaats van het huidige WK een ander toernooi komt onder de naam Super 12. Daaraan doen vanaf 2015 de beste twaalf landen van de wereldranglijst mee. Net als op het WK in Panama ontbreken daar de sterren uit de Major League.

Nederland heeft zich al geplaatst voor de WBC, die in maart 2013 wordt gehouden. De ploeg wist die deelname met een verrassende plaats bij de laatste acht op de WBC in 2009 af te dwingen en hoeft geen kwalificatietoernooien te spelen. Aan het nieuwe WK doen zestien landen mee.

De wereldtitel van Nederland leverde zondag nog enkele onderscheidingen op. Bondscoach Brian Farley werd door de IBAF uitgeroepen tot Coach van het Jaar. International Curt Smith kreeg de prijs Senior Athlete of the Year. Het honkbalteam is in Nederland genomineerd voor de titel Sportploeg van het Jaar 2011. De wereldkampioenen nemen het in hun categorie op tegen de zwemestafetteploeg en de shorttracksters. In de categorie Coach van het jaar kan Farley ook hier in de prijzen vallen. De bondscoach heeft concurrentie van zwemcoach Jacco Verhaeren en schermcoach Roel Verwijlen. Het sportgala vindt plaats op maandag 12 december. (NRC)