Vettax voor fabrikant

Een belasting op calorierijk voedsel voor de fabrikant treft de consumenten minder hard.

Een ‘vettax’, een belasting op calorierijk voedsel, kan beter worden opgelegd aan de producent dan aan de consument. Een belasting op zoetstoffen die in de fabriek worden verwerkt, is even effectief als een belasting op het product in de winkel, maar treft (arme) consumenten veel minder hard. Dit schrijven onderzoekers van Iowa State University in het wetenschappelijk tijdschrift Contemporary Economic Policy. Om overwicht te bestrijden denken beleidsmakers aan belasting op vet of suikerrijk voedsel. De onderzoekers bekeken negen producten die worden gezoet, zoals ontbijtgranen, vruchtensappen en slasaus. Ze vergeleken een belasting op het eindproduct met een belasting op de zoete ingrediënten. Alle belastingen leiden tot minder gebruik van zoetstoffen, tot wel 36 procent (pannekoekstroop). (NRC)