Van Rompuy wil alleen beperkte aanpassingen EU-verdrag

Caption: European Council President Herman Van Rompuy arrives at the European Union council headquarters in Brussels November 29, 2011. Euro zone finance ministers are to agree on Tuesday the details of bolstering their bailout fund to help prevent contagion in bond markets, under pressure from the U.S. and ratings agencies to staunch a two-year-old debt crisis. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: European Council President Herman Van Rompuy arrives at the European Union council headquarters in Brussels November 29, 2011. Euro zone finance ministers are to agree on Tuesday the details of bolstering their bailout fund to help prevent contagion in bond markets, under pressure from the U.S. and ratings agencies to staunch a two-year-old debt crisis. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS) De voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy bij het hoofdkwartier van de EU in Brussel, 29 november 2011. Foto Reuters / Yves Herman

De voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy wil geen nieuw verdrag voor de Europese Unie zoals de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteren voorstelden. In plaats daarvan pleit Van Rompuy voor beperkte aanpassingen in het bestaande verdrag. Dat schrijft Van Rompuy in een verslag dat persbureau Reuters in handen heeft.

Merkel en Sarkozy pleiten voor een ingrijpende aanpassing in het bestaande EU-verdrag of de opstelling van een nieuw document dat door alle 27 landen geratificeerd moet worden. In het verdrag zou onder andere moeten worden vastgelegd dat landen sancties worden opgelegd wanneer zij hun begrotingstekort tot boven de drie procent laten oplopen, dat de creatie van gezamenlijke Europese obligaties (eurobonds) geen optie is en dat de regeringsleiders elke maand moeten samenkomen voor crisisbeleg.

Met de uitspraken van gisteren lijken Sarkozy en Merkel af te sturen op een tweedeling van Europa, de eurozone en de rest van de landen, schrijft buitenlandredacteur Mark Beunderman vandaag in NRC Handelsblad. Beunderman:

“Niet eerder waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zo duidelijk als gisteren: door de crisis is de eurozone gedwongen als eenheid te handelen. Zij wil niet afhankelijk zijn van niet-eurolanden.”

En dat terwijl Merkel vooral wil verbinden “in plaats van scheiden in Europa”. Maar, schrijft Beunderman, “nu Duitsland zelf harder wordt geraakt door de eurocrisis – afwaardering door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dreigt – gaan dogma’s overboord.”

‘Wensen Merkel en Sarkozy tijdrovend en ongeloofwaardig’

Van Rompuy is gekant tegen het instellen van automatische sancties tegen landen die hun begrotingstekort niet in de hand hebben, in plaats daarvan wil hij op Europees niveau vastleggen dat de regeringen streven naar een begrotingsevenwicht. Ook vindt hij het idee een nieuw verdrag op te stellen te “tijdrovend” en zou de EU veel effectiever en sneller op kunnen treden als de wijzigingen in het bestaande verdrag “beperkt” blijven.

Daarnaast geven de wensen van Merkel en Sarkozy een signaal aan de financiële markten dat de acties van de eurozone om de schuldencrisis te bezweren ongeloofwaardig zijn, schrijft Van Rompuy. En is de eurozone kennelijk niet in staat is om eenheid te bewaren met de rest van Europa. Kleinere wijzigingen in het verdrag zouden daarentegen wel het vertrouwen in de eurozone en Europa stimuleren, aldus Van Rompuy.

Dreiging afwaardering ‘steuntje in de rug’

Gisteren waarschuwde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s voor de afwaardering van de rating van vijftien landen in de eurozone, waaronder Nederland. Ook de rating van het Europese noodfonds EFSF is volgens S&P in het geding.

De afwaardering van dit mechanisme zou dramatisch kunnen uitpakken voor de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. Als de kredietwaardigheid van het EFSF zou worden verlaagd, wordt het duurder voor het fonds om bij beleggers geld op te halen en uit te lenen aan probleemlanden.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager liet vandaag weten dat de dreigende afwaardering van de kredietwaardigheid van de vijftien landen en het EFSF gezien moet worden als een “steuntje in de rug” voor Europa om met strengere en dwingende regels te komen om de monetaire unie weerbaar te maken.