Van Nieuwkerk onwel tijdens DWDD. Waarom mogen we dat niet terugzien?

Matthijs van Nieuwkerk tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door van gisteravond.

Arme Matthijs van Nieuwkerk. Tijdens de live-uitzending van De Wereld Draait Door van gisteravond werd de presentator onwel. Terugzien? Dat gaat helaas niet lukken, want de uitzending staat niet op Uitzenddinggemist.nl. Waarom eigenlijk niet?

(De aflevering van gisteravond komt alsnog op de site, zie uitgebreidere update van 15.13 uur later in dit bericht)

Tv-recensent Hans Beerekamp van NRC schrijft vanmiddag in de krant over de zieke Van Nieuwkerk:

Plotseling verdween hij uit beeld en werden de van de autocue opgelezen aankondigingen van De tv draait door overgenomen door tafelheer Jan Mulder, zonder verdere toelichting.

Met de professionaliteit die je op dit niveau verwachten mag, keerde Van Nieuwkerk enkele minuten later terug om het programma vlekkeloos tot een goed einde te brengen. Niets aan de hand, keurig opgelost, laat de twitteraars zich er vooral de rest van de avond druk over maken.

Toch was de kous daarmee niet helemaal af. Het incident had niet mogen plaatsvinden, vond de VARA, dus werden de nachtelijke herhalingen van het programma geschrapt en verscheen het ook niet op Uitzendinggemist.nl. Jammer voor de gasten en een rare beslissing, alsof menselijkheid ook hier geretoucheerd moest worden.

Inmiddels staat op de website van De Wereld Draait Door een korte verklaring over de uitzending van gisteren:

Tijdens de uitzending van maandag 5 december werd Matthijs van Nieuwkerk onwel. Hij heeft iets verkeerds gegeten. Gelukkig gaat het nu weer helemaal goed met hem. Bekijk ondertussen alle andere uitzendingen.

Maar waarom mochten liefhebbers van De Wereld Draait Door niet de aflevering van gisteravond terugzien? En waarom verschijnt het programma ook niet op Uitzendinggemist.nl? We hebben de vraag voorgelegd aan VARA-woordvoerder Claudia Siebe en hebben de voicemail van Dieuwke Wynia, eindredacteur van De Wereld Draait Door, ingesproken.

Overigens valt de zieke Van Nieuwkerk wel gewoon terug te kijken op YouTube:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UNqrzRNkhJQ

Fokke & Sukke over de zieke Van Nieuwkerk:

Twitter avatar foksukJM Jean-Marc van Tol Maandag 05 dec. 2011. Actueel op de Twitter. Fokke & Sukke zitten weer bij #DWDD #Matthijs ziek? #Jan mulder http://t.co/QgYU2OBr

Update 15.13 uur: VARA-woordvoerder Claudia Siebe belde zojuist dat de uitzending van De Wereld Draait Door van gisteravond alsnog op uitzendinggemist.nl komt. Volgens de woordvoerder wilde de redactie van DWDD eerst met Matthijs van Nieuwkerk overleggen of hij de uitzending wel of niet op de site wilde hebben. Die was echter na de uitzending “gelijk naar huis gegaan en zijn bed ingestapt”. Vandaag is na overleg besloten de uitzending alsnog beschikbaar te maken.

De Kus geschrapt

Eerder werd in ieder geval één aflevering van DWDD voor Uitzendingemist.nl gecensureerd achteraf bewerkt. Op 2 november werd de uitzending onderbroken door een vrouw, geheel onder de blauwe bodypaint, die vroeg of ze Matthijs van Nieuwkerk een kus mocht geven. Die nam de kus enigszins verbouwereerd in ontvangst.

Terugzien? Op de site van De Wereld Draait Door valt de aflevering wel terug te kijken, maar de kus is geschrapt (kijk maar op 31.06 min).

En dus belanden we weer op YouTube waar het fragment, ruim een maand later, nog wel te bekijken valt:

http://www.youtube.com/watch?v=OSTf2IIisT4

Als we teruggebeld worden door de VARA-woordvoerder of de eindredacteur van DWDD dan vragen we uiteraard ook waarom De Kus geschrapt is.

Update 15.21 uur: VARA-woordvoerder Claudia Siebe meldde zojuist dat het fragment van ‘de kus’ geschrapt omdat het duidelijk om een “commerciële activiteit” ging. “En die mogen we niet uitzenden. Daar kunnen we voor op onze vingers getikt worden”, zegt Siebe. Ze voegt er aan toe dat het niet eerder is gebeurd dat een gedeelte uit een aflevering van De Wereld Draait Door is geschrapt.