Value8 reanimeert het oude Begemann

Het aloude Begemann beleeft opnieuw een reïncarnatie. Wat moet Peter Paul de Vries met de erfenis van Joep van den Nieuwenhuyzen?

Het oude Begemann wil maar niet sterven. Voor de tweede maal in drie decennia wordt het antieke bedrijf op het laatste moment uit zijn graf getrokken. In 1986 was het de roemruchte ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen die de toenmalige machinefabriek uit surséance redde. Nu, vijfentwintig jaar later, is het investeerder Peter Paul de Vries die de moderne rechtsopvolger van Begemann, Ego- Lifestyle, uit faillissement trekt.

Na het bereiken van een crediteurenakkoord en een succesvolle financiële herstructurering door de investeringsmaatschappij van De Vries, Value8, heeft de Amsterdamse beurs met ingang van vandaag de strafmaatregelen voor Ego-Lifestyle ingetrokken. Daarmee is het minifondsje (beurswaarde: 1,2 miljoen euro) verlost van zijn plekje op het ‘strafbankje’, waarop de bouwer van luxueuze laptops sinds het faillissement eind 2009 zat.

Sindsdien was handel in het aandeel nog wel mogelijk, al werd het speelbal van speculanten. De Vries profiteerde van de ingestorte koers en kon met Value8 begin dit jaar een belang van 60 procent opbouwen, een investering van zo’n 1,5 miljoen euro. Hij wil deze schatting niet bevestigen. Als grootaandeelhouder kon hij vervolgens gemakkelijk een regeling met de curator en schuldeisers treffen, wat hem naar eigen zeggen nog eens 5 ton heeft gekost.

Daarmee heeft De Vries zijn doel bereikt: „Het was ons te doen om de sleutels in handen te krijgen van een beursfonds. De beursnotering van het nu opgeschoonde bedrijf willen we gebruiken voor een reverse listing.” Door een leeg beursfonds over te nemen kan een bedrijf snel en goedkoop een beursnotering bemachtigen. Volgens De Vries, die in 2008 met Value8 op soortgelijke wijze een notering kreeg, is er veel belangstelling. „We hebben al met zeker 25 bedrijven gesproken.”

De redding van Ego-Lifestyle is in meerdere opzichten ironisch te noemen. In zijn vorige leven als directeur van beleggersvereniging VEB liep De Vries geregeld te hoop tegen de wijze waarop Joep van den Nieuwenhuyzen zijn tot investeringsmaatschappij omgebouwde beursfonds Begemann bestuurde. „Het jaarverslag staat vol van boekhoudkundige trucs en u hebt met belangenverstrengeling de schijn tegen”, voegde hij hem eens toe.

Toen Van den Nieuwenhuyzen verwikkeld raakte in de voorkennisaffaire rond ict-fonds HCS – hij werd veroordeeld, later vrijgesproken – trad hij in 1994 terug. Zijn broer Jeroen begon Begemann te ontmantelen, tot er begin deze eeuw nog een slapend beursfonds resteerde met een belang in computerbouwer Tulip. Na veel geruzie met activistische aandeelhouders, nam ondernemer Huub van den Boogaard Begemann eind 2008 over. Deze oude bekende van Van den Nieuwenhuyzen – hij was ooit topman van HCS – bouwde het onder de naam Ego-Lifestyle om tot een ontwerper van peperdure laptops. Dat project liep al binnen een jaar op de klippen.

In een column op Iex.nl omschreef Peter Paul de Vries Ego-Lifestyle destijds als een „superbelegging”. Dat was ironisch bedoeld, want hij vertrouwde Van den Bogaard voor geen cent. De ironie herhaalt zich, nu De Vries door het fiasco van Van den Bogaard de zoveelste reïncarnatie van Begemann op zijn naam schrijft.

    • Philip de Witt Wijnen