Utrecht kon het weten

De politie uit Twente had gewaarschuwd: het is een risicowedstrijd.

De Utrechtse politie was van tevoren door collega’s uit Twente gewaarschuwd het duel tussen FC Utrecht en FC Twente als risicowedstrijd aan te merken. Dat heeft manager operationele zaken van FC Twente Eugenio Porcu gezegd tegen RTV Oost. Bij een wedstrijd tussen beide clubs vorig jaar in Enschede werd een reservespeler van FC Utrecht geslagen. Dat heeft volgens Porcu „kwaad bloed gezet” bij de fans van de Utrechtse club. Het duel zondag werd uiteindelijk niet aangemerkt als risicowedstrijd. Na afloop braken echter rellen los waarbij acht agenten lichtgewond raakten. De politie stelde gisteren dat er geen enkele aanwijzing was dat dit onheil op komst was. „Alle seinen stonden op groen”, zei de districtschef van de politie.

De supporters van FC Utrecht zijn boos op burgemeester Aleid Wolfsen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat het vak met Twente-fans zondag niet werd ontruimd toen er met vuurwerk werd gegooid. De rellen hadden zo voorkomen kunnen worden, schrijft Rob Rietveld, voorzitter van supportersvereniging True Support in een brief aan Wolfsen. Volgens Rietveld kregen fans van Utrecht door het stilleggen van de wedstrijd de gelegenheid zich buiten het stadion te groeperen. De burgemeester zegt dat ontruimen niet mogelijk was omdat het duel niet gold als één met een hoog risico. Daardoor was er niet meteen ME aanwezig.

De politie neemt de rellen hoog op. Er is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Burgers die foto- of videomateriaal hebben worden opgeroepen die op de site van de nationale recherche te plaatsen. (Novum)