Uitgelicht

Film

Groudhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Ook met Andie MacDowell. RTL7, 20.30-22.30u.

Scrooged (Richard Donner, 1988, VS). In de geest van Saturday Night Live gemaakte, vroege Kerstfilm naar Dickens’ A Christmas Carol haalt venijnig uit naar de Amerikaanse televisiekerstmis. Harteloze tv-producent Bill Murray wordt een beter mens. RTL7, 22.30-0.30u.

The Other Man (Richard Eyre, 2008, Engeland/VS). Britse theaterveteraan Eyre, die met Notes on a Scandal zo’n vilein meesterwerk afleverde, verwerkte een verhaal van Bernhard Schlink (The Reader) tot een film die zijn draai maar niet weet te vinden. Zelfingenomen Liam Neeson verliest echtgenote Laura Linney aan kanker en ontdekt dan dat zij in Milaan een minnaar had (Antonio Banderas). Neeson besluit deze minnaar te vermoorden en niet veel later zit hij in een koffiehuis met hem te schaken. Onderwijl regent het flashbacks.BBC 1, 00.40-02.05u.

Informatief

De weg naar Santiago. Sinds de Middeleeuwen zijn tienduizenden pelgrims naar het graf van de apostel Jacobus in Galicië gelopen. In vroeger tijden deed men dat vaak uit boetedoening. Presentator Wilfred Kemp vraagt in deze driedelige serie aan Nederlandse wandelaars wat hen bezielt om deze eeuwenoude pelgrimsroute te lopen. Kemp trekt een stukje met de bedevaartgangers op en verwelkomt ze bij het eindpunt: de beroemde kathedraal van Santiago de Compostella.Ned.2, 19.25-19.55u.

Frozen Planet: Lente. Na vijf maanden absentie verschijnt de zon weer boven de horizon van Antarctica. De Adelie-pinguïnmannetjes beginnen hun nest te bouwen. Daarbij worden ze geteisterd door de heftigste stormen op aarde. Als het ijs smelt, verliest Antarctica elke lente een oppervlakte zo groot als Australië. Een wolbeerrups ontwaakt uit zijn bevroren winterbestaan. Het zomerseizoen is zo kort dat het diertje veertien jaar nodig heeft om mot te worden en dan maar enkele dagen tijd heeft om een partner te vinden voordat de dood toeslaat. Poolwolven haasten zich om hun welpen vol te stoppen voor de winter. Tot slot zien we iets van de extreme omstandigheden waaronder de filmcrews hun werk moesten doen.Ned.1, 20.30-21.30u.

Koppen XL: De viking chef. Volgens het Britse Restaurant Magazine is het beste restaurant ter wereld Noma in Kopenhagen. Een etentje daar is volgens de gasten een ongekende ervaring. Mensen schuiven er graag aan voor een vier uur durende lunch die hen meeneemt op een culinaire reis van nieuwe smaken, geuren en ervaringen. Niet kaviaar of ganzenlever staan op het menu, maar mos en zeewier. Want chef-kok René Redzepi winkelt in de natuur, het bos en in de zee.Eén, 21.30-22.05u.

Imagine... The lost music of Rajasthan. Verslag van een rondreis door de woestijn van Rajasthan, deelstaat van India, op zoek naar muzikanten wier bestaan onder druk staat omdat voor hun muziek geen tijd en plaats meer is in het moderne India. Ontmoetingen met Bhopa-zangers die vier nachten durende heldendichten reciteren, in saffraangele gewaden gehulde zusters die aan de hasjpijp lurken, travestieten en zigeunerdanseressen die door het stof gaan om roepies op te rapen. BBC 1, 23.35-00.40u.

Amusement

Qui va à la chasse...Televisiefilm uit 2007 van Olivier Laubacher. Daniel Valmer (Bernard Lecoq) is tandarts. Als hij bij de jacht gewond raakt, moet hij een tijdelijke invaller aanstellen. Dat wordt Christian Cathelineau (Christian Hecq), een timide, weinig innemende jongeman. Maar die ontpopt zich tot de ideale tandarts, geliefd bij zowel patiënten als bij Daniels echtgenote (Françoise Lépine). Hij dreigt een concurrent te worden waar Daniel zo snel mogelijk af wil.TV5, 21.00-22.30u.

Herman zoekt kerststerren. Auditie voor deelnemers aan kookwedstrijd. Iedereen mag een thuis al voorbereid voor-, hoofd- of nagerecht presenteren aan een jury onder leiding van Herman den Blijker. Hij proeft en verdiept zich in bereidingswijze, ingrediënten, creativiteit, originaliteit en smaak. Ook vier bekende Nederlandse thuiskoks strijden tegen elkaar. Hun opdracht: wie maakt de lekkerste kerstkalkoen.RTL4, 21.30-22.30u.

The inbetweeners. Eerste aflevering van nieuwe Britse sitcom rond Will McKenzie, die van een particuliere naar een overheidsschool moet wegens de financiële situatie van zijn moeder. Hij sluit zich aan bij Simon, Jay en Neil. Ze horen niet bij de populaire groep in de klas, maar ook niet bij de nerds. Will wordt het pispaaltje van de school voor pestkop Mark Donovan en het schoolhoofd Mr. Gilbert, die allebei een oogje hebben op zijn moeder. Veronica, 21.50-22.15u.