uitgelicht

GROUNDHOG DAY Bill Murray foto SBS6/NET5 vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma foto vrij van rechten mits gebruikt ter illustratie van het programma Bij publicatie is de creditregel Foto SBS6/NET5 verplicht. Dit beeld mag niet worden opgeslagen en moet na gebruik vernietigd worden. This picture is for one time publication only, it may not be stored by no matter of means and must be destroyed after use. Creditline: Foto SBS6/NET5 is compulsory. SBS6/NET5

Film

Groudhog Day (Harold Ramis, 1993, VS). Gewiekste zedenkomedie waarin de verwaten televisieweerman Bill Murray elke ochtend wakker wordt op dezelfde tweede februari in een geestdodend provinciestadje. Ook met Andie MacDowell.RTL7, 20.30-22.30u.

Scrooged (Richard Donner, 1988, VS). In de geest van Saturday Night Live gemaakte, vroege kerstfilm naar Dickens’ A Christmas Carol haalt venijnig uit naar Amerikaanse televisiekerstmis. Harteloze tv-producent Bill Murray wordt een beter mens.RTL7, 22.30-0.30u.

The Other Man (Richard Eyre, 2008, Engeland/VS). Britse theaterveteraan Eyre, die met Notes on a Scandal zo’n vilein meesterwerk afleverde, verwerkte een verhaal van Bernhard Schlink (The Reader) tot een film die zijn draai maar niet weet te vinden. Zelfingenomen Liam Neeson verliest echtgenote Laura Linney aan kanker en ontdekt dan dat zij in Milaan een minnaar had (Antonio Banderas). Neeson besluit deze minnaar te vermoorden en niet veel later zit hij in een koffiehuis met hem te schaken. Onderwijl regent het flashbacks.BBC 1, 00.40-02.05u.

Informatief

De weg naar Santiago. Sinds de Middeleeuwen zijn tienduizenden pelgrims naar het graf van de apostel Jacobus in Galicië gelopen. In vroeger tijden deed men dat vaak uit boetedoening. Presentator Wilfred Kemp vraagt in deze driedelige serie aan Nederlandse wandelaars wat hen bezielt om deze eeuwenoude pelgrimsroute te lopen. Kemp trekt een stukje met de bedevaartgangers op en verwelkomt ze bij het eindpunt: de beroemde kathedraal van Santiago de Compostella.Ned.2, 19.25-19.55u.

Frozen Planet: Lente. Na vijf maanden absentie verschijnt de zon weer boven de horizon van Antarctica. De Adelie-pinguïnmannetjes beginnen hun nest te bouwen. Daarbij worden ze geteisterd door de heftigste stormen op aarde. Als het ijs smelt verliest Antarctica elke lente een oppervlakte zo groot als Australië. Een wolbeerrups ontwaakt uit zijn bevroren winterbestaan. Het zomerseizoen is zo kort dat het beestje veertien jaar nodig heeft om mot te worden en dan maar enkele dagen tijd heeft om een partner te vinden voordat de dood toeslaat. Poolwolven haasten zich om hun welpen vol te stoppen voor de winter. Tot slot zien we iets van de extreme omstandigheden waaronder de filmcrews hun werk moesten doen.Ned.1, 20.30-21.30u.

Koppen XL: De viking chef. Volgens het Britse Restaurant Magazine is Noma in Kopenhagen het beste restaurant ter wereld. Een etentje daar is volgens de gasten een unieke ervaring. Men schuift er graag aan voor de lunch: een vier uur durende culinaire reis die voert naar nieuwe smaken, geuren en sensaties. Op het menu staan geen kaviaar of ganzenlever, maar mos en zeewier. Chef-kok René Redzepi winkelt het liefst in de natuur, het bos en de zee. Eén, 21.30-22.05u.

Imagine... The lost music of Rajasthan. Verslag van een rondreis door de woestijn van Rajasthan, deelstaat van India, op zoek naar muzikanten wier bestaan onder druk staat omdat voor hun muziek geen tijd en plaats meer is in het moderne India. Ontmoetingen met Bhopa-zangers die vier nachten duren heldendichten reciteren, in saffraangele gewaden gehulde zusjes die aan een hasjpijp lurken, travestieten en zigeunerdanseressen die door het stof moeten om roepies op te rapen.BBC 1, 23.35-00.40u.

Amusement

Qui va à la chasse...Televisiefilm uit 2007 van Olivier Laubacher. Daniel Valmer (Bernard Lecoq) is tandarts. Als hij bij de jacht gewond raakt moet hij een tijdelijke invaller aanstellen. Dat wordt Christian Cathelineau (Christian Hecq), een timide, weinig innemende jongeman. Maar die ontpopt zich tot de ideale tandarts, geliefd bij zowel patiënten als bij Daniels echtgenote (Françoise Lépine). Hij dreigt een concurrent te worden waar Daniel zo snel mogelijk af wil. TV5, 21.00-22.30u.

Herman zoekt kerststerren. Auditie voor deelnemers aan wedstrijd wie het lekkerste kerstmaal kan maken. RTL4, 21.30-22.30u.

The Inbetweeners. Eerste aflevering van nieuwe Britse sitcom rond Will McKenzie, die van een particuliere naar een overheidsschool moet vanwege de financiële situatie van zijn moeder. Hij sluit zich aan bij Simon, Jay en Neil. Met z’n vieren horen ze niet bij de populaire groep in de klas, maar ook niet bij de nerds. Will wordt het pispaaltje van de school voor pestkop Mark Donovan en het schoolhoofd Mr. Gilbert, die allebei een oogje hebben op zijn moeder.Veronica, 21.50-22.15u.