Tweede Kamer: veel onduidelijk

France's President Nicolas Sarkozy arrives to deliver his speech on the euro zone financial crisis in Toulon, south eastern France, December 1, 2011. President Sarkozy outlines his ideas for EU treaty change intended to lay the groundwork for plans to create more central European Union say in national budgets. REUTERS/Eric Feferberg/Pool (FRANCE - Tags: POLITICS BUSINESS) Reuters

Gaan na de vele woorden nu eindelijk de daden komen?

Dat is de vraag die Nederlandse politici zich stellen nadat Angela Merkel en Nicolas Sarkozy gisteren hun afspraken naar buiten brachten.

„Wat ik er tot nog toe over heb gehoord, klinkt mij als muziek in de oren”, zegt Tweede Kamerlid Elly Blanksma (CDA). Met de inzet van automatische boetes, het Europese Hof van Justitie en de snelle inzet van het permanente noodfonds (ESM) hoopt Blanksma dat de begrotingsdiscipline eindelijk wordt verscherpt. „Al moet ik er bij zeggen dat de exacte uitwerking nog niet duidelijk is.”

Volgens Blanksma wordt ‘de top der toppen’ eind deze week pas een succes als het schenden van afspraken daadwerkelijk gesanctioneerd gaat worden. „Automatisch, voelbaar en afdwingbaar. Van een boete, tot het afnemen van stemrecht.”

Veel details, voor zover die door de Duits-Franse tandem al zijn uitgewerkt, zijn voor de Tweede Kamer nog onduidelijk. Daarom wordt de regering vanmiddag om meer informatie gevraagd: morgenavond debatteert de Kamer over de inzet bij de eurotop van 8 en 9 december.

Ronald Plasterk (PvdA) vindt dat het nieuws uit Parijs „vooralsnog meer vragen oproept dan duidelijkheid geeft”. Eén ding is volgens hem wel duidelijk: mocht dit voorstel tot bijvoorbeeld een verdragswijziging leiden, dan „mag de huidige regering haar koffers pakken. Dat wordt dan zo ingrijpend dat je dat niet aan een minderheidsregering kan overlaten”, aldus Plasterk. „De PVV vroeg al meteen om een referendum. Wat mij betreft leggen we dit via verkiezingen aan de kiezer voor.”

Oppositiepartij D66 ziet lichtpuntjes. „Wij zijn bijvoorbeeld niet tegen de inzet van een zogeheten Schuldenbremse”, zegt Wouter Koolmees. Bij zo’n ‘schuldenrem’ volgen automatisch sancties als een begrotingstekort te hoog oploopt en er te weinig wordt bezuinigd. Koolmees ziet het liefst dat de discipline wordt afgedwongen door een eurocommissaris, omdat de regeringsleiders niet in staat zijn die discipline af te dwingen. „Samen met GroenLinks hebben we eerder gepleit voor een Europese minister van Financiën”.

De noodzaak om bij de eurotop duidelijke stappen te maken wordt nog eens benadrukt door kredietbeoordelaar Standard & Poor’s die vijftien eurolanden, waaronder Duitsland, Frankrijk en Nederland, gisteren waarschuwde dat zij hun hoogste kredietstatus mogelijk verliezen. Aanleiding tot de waarschuwing is het toegenomen systeemrisico in het eurogebied. „Dit moeten we serieus nemen, maar niet alleen omdat Standard & Poor’s het zegt. De uitwerking van al die toppen heeft te lang geduurd”, zegt Koolmees.