Tamme dag op Europese beurzen ondanks waarschuwing S&P

Na de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s schommelden de Europese beurzen vandaag tussen winst en verlies. De AEX verloor vanochtend een beetje, kroop daarna weer omhoog, maar eindigde met een verlies van 0,1 procent net in het rood op 304,8 punten.

Na de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s schommelden de Europese beurzen vandaag tussen winst en verlies. De AEX verloor vanochtend een beetje, kroop daarna weer omhoog, maar eindigde met een verlies van 0,1 procent net in het rood op 304,8 punten.

Elders in Europa was het beeld niet veel anders. In Parijs verloor de beurs 0,7 procent, in London won de beurs 0,1 procent. In Frankfurt was het verlies met 1,3 procent wel wat groter.

De MidKap-index in Amsterdam noteerde een verlies van 0,4 procent en eindigde op 465,79 punten.

Ondanks de ernstige waarschuwing van kredietbeoordelaar S&P aan het adres van vijftien eurolanden, waaronder ook Nederland, bleven de beurzen dus grotendeels overeind. Eerder vandaag zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer tegen persbureau Dow Jones dat de markt ‘bewijst dat het immuun lijkt voor slecht nieuws’.

Waarschuwing kan ook ‘steuntje in de rug’ zijn

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei vandaag voor de camera’s van RTL dat de waarschuwing van S&P ook als ‘een steuntje in de rug’ kan dienen om tot daden te komen tijdens de eurotop die later deze week wordt gehouden. De Jager:

“Het rapport geeft een signaal dat er een echte systeemcrisis dreigt als de crisis niet wordt opgelost.”

Verwacht wordt dat de eurozonelanden bij de aanstaande top strengere en meer dwingende regels zullen vastleggen voor landen in de muntunie die hun schulden te sterk laten oplopen. “We hebben een op regels gebaseerd systeem nodig, zo formeel mogelijk. Dat als je er een potje van maakt, je daarvoor wordt bestraft”, zei de Jager.