Syrische troepen vechten aan grens met ‘terroristen’ uit Turkije

Caption: Syrian armed forces fire a missile during a live ammunitions exercise in an undisclosed location December 4, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA on December 5, 2011. Picture taken December 4. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/SANA/Handout (SYRIA - Tags: MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Caption: Syrian armed forces fire a missile during a live ammunitions exercise in an undisclosed location December 4, 2011, in this handout photograph released by Syria's national news agency SANA on December 5, 2011. Picture taken December 4. QUALITY FROM SOURCE. REUTERS/SANA/Handout (SYRIA - Tags: MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Afgelopen weekend voerde het Syrische leger op een onbekende locatie oefeningen uit. Foto Reuters / SANA

Syrische grenswachten blokkeerden naar eigen zeggen vandaag een infiltratiepoging van ongeveer “35 terroristen” vanuit Turkije. Bij gevechten zouden infiltranten gewond zijn geraakt en geholpen zijn door het Turkse leger.

Dat meldt het Syrische staatspersbureau SANA. De gewonden zouden getransporteerd zijn naar ziekenhuizen door Turkse legervoertuigen. Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad heeft in toenemende mate te maken met gedeserteerde soldaten en rebellen die de strijd aangaan met regeringstroepen. Volgens SANA zouden er bij de gevechten geen slachtoffers zijn gevallen bij de gevechten aan de grens.

Syrische deserteurs opereren vanuit Turkije

De banden met buurland Turkije verslechterden nadat het regime van Assad geen gehoor gaf aan oproepen van de Turkse regering om het geweld tegen de burgers te staken. Volgens de Verenigde Naties zijn bij de al bijna negen maanden durende volksopstand tegen het Syrische regime al zeker vierduizend doden gevallen.

Ankara zinspeelt al langer over het oprichten van een bufferzone langs de negenhonderd kilometer lange grens tussen de twee landen. Tienduizenden Syriërs vluchtten al de grens over om te ontsnappen aan het regeringsgeweld. Naar verluidt smokkelen deserteurs en leden van het zogeheten ‘Vrije Syrische Leger’ (video) wapens vanuit Turkije Syrië binnen om aanvallen uit te voeren op de troepen van Assad, schrijft persbureau Reuters.

Amerikaanse ambassadeur keert terug naar Syrië

Internationaal staat Syrië zwaar onder druk om het geweld tegen de burgers te staken. Vorige week stelde de Arabische Liga een handelsverbod en een reisverbod in tegen elementen binnen het Syrische staatsapparaat. Ook Turkije, voorheen een bondgenoot van Assad, stelde economische sancties in tegen Syrië.

De Amerikaanse ambassadeur Robert Ford zal naar verwachting later vandaag terugkeren naar Damascus na zes weken afwezig te zijn geweest. Ford vertrok omdat zijn veiligheid niet meer gewaarborgd kon worden in het land. Eerder kreeg hij forse kritiek van het regime nadat hij zijn steun uitsprak aan de demonstranten en werd zijn konvooi bekogeld door woedende aanhangers van Assad in Damascus.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton riep ondanks de terugkeer van Ford, en daarmee het herstel van de diplomatieke banden, opnieuw op tot het vertrek van Assad.

Omdat Syrië geen buitenlandse journalisten en waarnemers toelaat, zijn berichten uit het land niet of maar moeilijk te verifiëren.