So you think

Goedenavond dames en heren! Welkom bij weer een gloednieuwe aflevering van So You Think You Have a Future – Kids Edition. Ook vanavond auditeren weer vijf willekeurig gekozen schrijnende gevallen naar een plekje in Nederland. Zal het ze lukken een gezicht te krijgen? Of blijft de jury met de rug naar hen toe zitten? Ons deskundig panel zit er weer klaar voor! Mag ik een staande ovatie voor de Gordon van de asielprocedure: Geert Wilders! (applaus) Het dissidente juryduo: Ad en Kathleen! (applaus) Het enige jurylid met discretionaire bevoegdheid: Gerd Leers! (applaus) En natuurlijk onze juryvoorzitter: Mark Rutte! (applaus) En uiteraard kunt u, kijkers thuis, weer meestemmen vanavond. Ziet u een kandidaat waarvan u zegt ‘mwah’ – sms dan LAND UIT naar 7373.

Voor de reclame hebben we gekeken naar de auditie van Mustafa uit Eritrea. Geert, jij hebt niet gedrukt. Waarom niet?

„Ik hoorde onmiddellijk dat het een moslim was.”

Duidelijk. Gerd, ik zag je enorm twijfelen: zal ik drukken of niet?

„Klopt. De auditie begon fantastisch: vermoorde vader, gevlucht uit een oorlog, linkerbeen kwijt – schrijnender kan haast niet. Ik dacht echt: deze jongen heeft de S-factor.”

Toch drukte je niet.

„Nee, inderdaad. Z’n moeder leeft nog.”

Helder. Ad en Kathleen: jullie drukten al vóórdat de auditie was begonnen. Waren jullie zo enthousiast?

„Ja, we hoorden z’n naam en dachten: dit wordt een hit. Maar we zien nu dat onze buurman niet gedrukt heeft, dus we nemen het terug. Kan onze stoel weer omgedraaid?”

Tuurlijk. Dan ga ik ondertussen naar de juryvoorzitter. Mark, jij hebt ook niet gedrukt.

„’t Was een twijfelgevalletje. Ik let vooral op arbeidsproductiviteit – en nu ik Mustafa zo zie, denk ik: ja, uitstekende aspergesteker. Maar toch: Afrikaan, hard werken? Ik durfde de gok niet aan.”

Duidelijk. Nou jammer, Mustafa. Ik zou zeggen: ga lekker de procedure in – wie weet zien we je over acht jaar terug bij de battle met Yussuf.

En u bedankt voor het kijken. Tot volgende week!

Rob Wijnberg

    • Rob Wijnberg