Sloop van winkelcentrum Heerlen begint morgen

Een Amsterdams aannemersbedrijf treft vandaag voorbereidingen voor de sloop van het onveilige gedeelte van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen. Het afbreken begint morgen en zal naar verwachting vlak voor Kerst afgerond zijn.

Eerst worden het te slopen en het te handhaven deel van het complex van elkaar gescheiden. De situatie onder het opgegeven stuk van het winkelcentrum werd de afgelopen week steeds slechter. Het is nog steeds niet uitgesloten dat het instort voor de sloop plaatsheeft.

Veertig winkeliers en de bewoners van de woontoren bij ’t Loon kunnen daarna terug naar het complex. De mensen uit de flat mogen de komende twee weken logeren in een motel.

De tien ondernemers in het onveilige deel van het winkelcentrum moeten definitief elders onderdak zoeken. Het Heerlense filiaal van C&A heeft al een voorlopige ruimte gevonden in een voormalige elektronicazaak in de binnenstad.

De kosten van de sloop komen voor rekening van de vereniging van eigenaren. Een exact bedrag kan nog niet genoemd worden. Er is wel een maximumprijs afgesproken met de aannemer. Over de hoogte daarvan worden geen mededelingen gedaan.

Burgemeester Paul Depla (PvdA) van Heerlen weigert te speculeren over de oorzaken van de verzakking. Volgens hem moet daar in dit stadium niet al te veel aandacht naar uitgaan. Bewoners, winkeliers en veiligheid zijn voorlopig het belangrijkst.