Sesamstraat wijkt voor Wouter Bos

Vol verwachting zaten de kinderen van Nederland op pakjesavond voor de televisie, maar in plaats van Sinterklaas kregen ze Wouter Bos. De jaarlijkse Sinterklaasuitzending van Sesamstraat moest onverwachts wijken voor de verhoren van de Commissie-De Wit.

De parlementaire commissie onderzoekt de kredietcrisis 2008-2009 en verhoorde gisteren Wouter Bos, toenmalig minister van Financiën. Dat moest live op Nederland 1, vond de Publieke Omroep (NPO). Dus moest Sesamstraat wijken. Een woordvoerder van de NPO: „Het nieuws was van nationaal belang, waarop is besloten de uitzending van Sesamstraat te schrappen.”

Ajé Boschhuizen, eindredacteur van Sesamstraat, is woedend: „Het is een speciale uitzending waar veel tijd en geld in gaat zitten. Een half jaar voorbereiding voor niets; dat is heel jammer. Ik zat zelf ook met mijn kinderen voor de buis. Dan heb je toch wat uit te leggen.”

Nederland 1 is de familiezender, maar ook de nieuws- en calamiteitenzender. De NPO bepaalt wanneer de geplande programmering plaats moet maken voor actualiteit. Boschhuizen: „Dat vinden wij, zeker in dit geval, erg frustrerend, maar daar hebben we geen invloed op.”

Veel kijkers reageerden verontwaardigd op Twitter en elders. Gedupeerde kijker Eus Roovers: „Als op 5 december het verhoor van een ex-minister belangrijker wordt gevonden dan Sesamstraat, dan is een land pas echt in crisis.”