Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schrijver boek Deventer moordzaak: Ernest Louwes is onschuldig

Ernest Louwes, die tien jaar in de cel zat wegens de zogeheten Deventer moordzaak, is onschuldig. Dat concludeert wetenschapsfilosoof Ton Derksen na grondige bestudering van het bewijs. Hij beschrijft zijn bevindingen in het boek ‘Leugens over Louwes’ dat vandaag verschijnt.

‘Officieren en advocaten-generaal zitten te liegen en te draaien’

“Wij zijn als intellectuelen veel te optimistisch over wat er in de rechtszaal gebeurt”, zegt Derksen in NRC Handelsblad. “Als je de requisitoirs van deze zaak naast het bewijsmateriaal legt, zie je hoe officieren en advocaten-generaal zitten te liegen en te draaien.”

Louwes werd veroordeeld tot twaalf jaar voor de moord uit 1999 op een vermogende weduwe, voor wie hij werkte als belastingadviseur en executeur-testamentair. Hij heeft altijd ontkend. Een groep burgers, onder wie opiniepeiler Maurice de Hond, heeft zich jaren ingezet om zijn onschuld te bewijzen. Anderen, onder wie misdaadverslaggever Peter R. de Vries, raakten juist overtuigd van zijn schuld. Louwes kwam vrij in 2009.

Derksen komt niet met hard nieuw bewijs, maar fileert bewijsvoering OM

Ton Derksen, die eerder de zaak-Lucia de Berk aanwees als een gerechtelijke dwaling, komt in zijn boek niet met hard nieuw bewijs, maar fileert de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie (OM). Hij laat zien dat verdraaiingen van zowel het OM als deskundigen de rechters op het verkeerde been zetten. Daardoor konden zij volgens hem nauwelijks anders oordelen dan ze hebben gedaan.

Het DNA-bewijs tegen Louwes – sporen met zijn DNA op de blouse van het slachtoffer – is volgens Derksen minder sterk dan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed voorkomen. Verder had Louwes volgens hem een alibi. Vanaf het begin heeft hij correct verklaard over een file bij Harderwijk waar hij rond het veronderstelde tijdstip van de moord in terechtkwam. Volgens het OM heeft hij dat verhaal later bedacht.

NFI: we hebben geen leugens verteld

OM en NFI stellen nog niet op het boek van Derksen te kunnen reageren omdat ze de inhoud nog niet kennen.

“We nemen op voorhand met nadruk afstand van de uitspraak dat het NFI ‘leugens’ zou hebben verteld”, aldus een woordvoerder van het NFI.

Louwes’ advocaat Geert Jan Knoops gaat volgend voorjaar de Hoge Raad vragen de zaak te heropenen op grond van nieuw Amerikaans DNA-onderzoek.

“We zullen aantonen dat het DNA-onderzoek van 2003 op onjuiste methoden was gebaseerd.”

Knoops verwacht niet dat het boek van Derksen een rol zal spelen omdat dit geen echt nieuwe feiten bevat.

Lees het interview met wetenschapsfilosoof Ton Derksen vandaag in nrc.next of NRC Handelsblad.