Rouvoet niet geïnformeerd over crisisaanpak

André Rouvoet. Foto NRC / Roel Rozenburg

Voormalig vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) is niet vooraf geïnformeerd over de overname van ABN Amro en andere belangrijke maatregelen ten tijde van de kredietcrisis, zo verklaarde hij vandaag.

Rouvoet vertelde vandaag tijdens zijn verhoor door de commissie De Wit dat een minister in crisissituaties contact moet houden met de minister-president, en niet met vicepremiers. Persbureau Novum meldt dat Rouvoet zich er daarom niet aan heeft gestoord dat premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) hem niet continu op de hoogte hielden:

“Daar was geen enkele noodzaak toe. Ik ben sterk van het need-to-knowprincipe. Ik was ervan overtuigd dat de minister-president mij uiteindelijk alles zou vertellen wat relevant was.”

Begin oktober 2008 sloten Balkenende en Bos na een nacht onderhandelen een deal over de overname van ABN Amro. Rouvoet kreeg ‘s ochtends vroeg een telefoontje van Balkenende, met het verzoek of hij die dag de ministerraad wilde voorzitten. Rouvoet heeft tijdens dat telefoongesprek niet gevraagd wat voor deal er was gesloten, verklaarde hij desgevraagd:

“Ik heb er niet naar gevraagd omdat ik wist dat het ‘s middags uitvoerig aan de orde zou komen. De minister-president was ook redelijk gehaast, en hij had een nacht vergaderen achter de rug. Als hij het dienstig had geacht om mij te informeren, dan had hij dat gedaan.”

Rouvoet moest die dag de ministerraad in vergadering bijeenhouden tot Bos en Balkenende terug waren uit Brussel, waar de onderhandelingen plaatsvonden. “We zijn wat later begonnen en ik heb enkele collega’s die vrij uitvoerig kunnen zijn, iets meer ruimte gegeven dan normaal.” Toen Bos en Balkenende terug waren, werd de ministerraad bijgepraat. Vervolgens werd de nationalisatie van ABN Amro op een persconferentie bekendgemaakt.

Rouvoet zat wel in de ‘regiegroep’ die het kabinet later instelde om maatregelen rondom de crisis te bespreken. Behalve Balkenende, Bos en Rouvoet zaten daarin minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA), staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.