Rosenthal wil politieke gevangenen Wit-Rusland vrij

Wit-Rusland moet alle politieke gevangenen vrijlaten. Dat bepleit minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Hij maakt zich ernstig zorgen over de democratie, de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in het land, zo zei hij tijdens een bijeenkomst van de OVSE in Litouwen. Dat meldt Novum.

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. Onder meer de voormalige presidentskandidaten Andrei Sannikov en Nikolai Statkevitsj en mensenrechtenverdediger Ales Beljatski zitten momenteel gevangen. Rosenthal noemde hen als voorbeelden van politieke gevangenen die wat hem betreft onmiddellijk vrij moeten komen.

De minister benadrukte ook het belang van persvrijheid.

“Vrije media zijn essentieel voor democratie en stabiliteit. Internetvrijheid wordt daarin een steeds belangrijkere factor.”

Donderdag en vrijdag vindt in Den Haag een conferentie plaats over internetvrijheid. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton opent de conferentie.