Romney wiste gegevens met belastinggeld

De Republikeinse favoriet om Amerikaans presidentskandidaat te worden, Mitt Romney, verwijderde aan het einde van zijn gouverneurschap in Massachusetts gegevens en gebruikte daarvoor belastinggeld. Hoewel legaal, is het hoogst ongebruikelijk dat een gouverneur interne documentatie verwijdert. Het wissen van harde schijven en e-mails kostte bijna 100.000 dollar. Door deze actie is de interne communicatie tijdens zijn gouverneurschap nauwelijks nog te achterhalen. Officieel is er met het wissen geen wet overtreden. Toch ligt dit nieuws gevoelig, omdat het een grote som belastinggeld betreft en het nieuws in campagnetijd naar buiten komt. Het wissen gebeurde in 2006, een paar maanden voordat Romney’s campagne begon. De mails en andere gegevens hadden meer kunnen vertellen over Romney’s samenwerking met een Democratische meerderheid, waarmee hij onder andere een zorgwet doorvoerde. Veel Republikeinen zien de zorgwet in Massachusetts als een voorloper van de zorgwet van Obama, die bij hen zeer ongeliefd is. (AP)