Rock Hudson was ook acteur

Close up: Rock Hudson – Het schaduwleven van een sterNed. 2, 23.00 - 00.00 uur

In 1985 speelde de Amerikaanse acteur Rock Hudson een bijrol in de tv-serie Dynasty. Hij zag er fragiel uit. Zijn gezondheid verslechterde zo snel dat hij uit de serie werd geschreven. Op een persconferentie zei hij dat hij leed aan leverkanker.

Een week later corrigeerde hij dit: hij had aids. Een schokgolf volgde. Halverwege de jaren tachtig was de ziekte nog nieuw en taboe. In de Close up-aflevering over Hudson uit 2010 vertelt zijn toenmalige agente dat geen enkele luchtvaartmaatschappij hem wilde vervoeren; ze waren panisch voor besmetting. Zij moest een privévliegtuig charteren om hem thuis te krijgen. Kosten: 250.000 dollar.

Hoewel Hudson volhield besmet te zijn geraakt bij een bloedtransfusie, werd na zijn dood bekend wat velen vermoedden: Hudson was homoseksueel. In 1992 maakte Mark Rappaport Rock Hudson’s Home Movies, waarin zorgvuldig geselecteerde filmscènes suggereerden dat Hudsons seksuele voorkeur gecodeerd in zijn films zat verstopt. Het portret in Close up doet dit dunnetjes over, maar dan met trailers – de rechten op films waren waarschijnlijk te duur.

Het is wel treurig dat Rock Hudson nu alleen nog herinnerd wordt om zijn ziekte en geaardheid, niet om zijn geweldige rollen. Bijvoorbeeld in de melodrama’s van Douglas Sirk, als All That Heaven Allows en de komedies met Doris Day, als Pillow Talk en Lover Come Back.

André Waardenburg

    • André Waardenburg